Det er ikke alltid så lett å lage et måltid av det man tilfeldigvis har i skapet. I rådene om egenberedskap anbefales du å lagre mange ulike varer som knekkebrød, hermetikk, bønner og ris – men hva kan du egentlig lage med det?
Les også: Mat du bør ha i hus i tilfelle krise
Måltider uten varme og vann
Hvis du plutselig ikke har tilgang til varme og vann, er det smart å ha en plan for hva du kan spise. Her kommer et par forslag:
Knekkebrød med pålegg
Dette er enkelt å lagre og lett å tilberede. Knekkebrød med makrell i tomat, leverpostei, syltetøy eller annet langtidsholdbart pålegg er et godt valg som holder deg mett. Det krever verken varme eller vann, og kan spises rett fra lageret.
Linse- og bønnesalat
En næringsrik salat som kan varieres etter smak og det du har tilgjengelig av ferske og lagrede ingredienser. Bland hermetiserte kokte linser, bønner eller kikerter med bogskinke eller tunfisk, soltørkede tomater, rødløk og tørkede urter. Cashewnøtter og kapers gir ekstra smak. Hvis du har olivenolje, honning, sennep og sitron på flaske, kan du lage en enkel dressing.
Måltider med varme og vann
Hvis du har lagret vann og har tilgang til en grill eller kokeapparat, så har du litt flere muligheter. Sørg for at du har nok brensel (gass/kull/sprit), og at du har matalternativer som lar seg tilberede på utstyret du har. Her er noen forslag:
Havregrøt med tilbehør
Havregrøt har få ingredienser, kan tilberedes uten å bruke særlig mye brensel, og lar deg enkelt variere med ulike smaker. En porsjon kan for eksempel serveres med eplesyltetøy og kanel eller nøtter og rosiner.
Lapskaus med flatbrød og tyttebærsyltetøy
Lapskaus på boks er en perfekt løsning når du trenger et varmt måltid raskt. Varm opp lapskausen i en kjele på kokeapparatet, og server med flatbrød og tyttebærsyltetøy for en tradisjonell og mettende middag.
Tacogryte
Hvis du savner fredagstacoen, kan du lage en enkel tacogryte med langtidsholdbare varer. Med ingredienser som kikerter, tacokrydder, løk, tomatpuré, mais, hermetiske tomater, ris og vann kan du tilberede en smaksrik gryte.
Uansett hva du planlegger for å tilberede, er det lurt å teste jevnlig at utstyret virker som det skal og at du har nok brensel. Jo bedre forberedt du er, desto lettere blir det å håndtere en krise.