Helhetlig ROS
En oppdatert risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) er avgjørende for å sikre kommunenes beredskap og samfunnssikkerhet. En ROS-analyse skal identifisere potensielle trusler, vurdere sannsynligheten for at disse hendelsene inntreffer, samt konsekvensene de kan ha for kommunen. En grundig ROS-analyse gir kommunen et solid kunnskapsgrunnlag for å iverksette forebyggende tiltak og nødvendig beredskap.
Kommuneundersøkelsen 2025 viser at 99 prosent av norske kommuner opplyser at de har en helhetlig risiko- og sårbarhetsanayse (ROS). Til tross for dette er det bare 68 prosent av kommunene som oppfyller alle minimumskravene til ROS. Mange kommuner opplyser at de er i prosess med å revidere sine analyser.
Det er en positiv utvikling i antall kommuner med oppdaterte ROS-analyser, og andelen kommuner med en ROS eldre enn fire år har gått ned fra 31 prosent i fjor til 22 prosent i år. Dette indikerer at flere kommuner tar nødvendige skritt for å sikre bedre beredskap og sikkerhet.
Kommunalt beredskapsråd
Etablering av kommunalt beredskapsråd er ikke et krav i dagens forskrift om kommunal beredskapsplikt. Likevel ser vi at andelen som har etablert kommunale beredskapsråd har økt siden 2019 - fra 70 til 80 prosent. Dette markerer en positiv utvikling i kommunenes beredskapsarbeid. Samtidig viser kartleggingen av bruken av beredskapsrådene varierer mellom kommunene.
De fleste beredskapsråd (70 prosent) deltar i arbeidet med å utarbeide helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS). I tillegg brukes 44 prosent av rådene i utviklingen av overordnede beredskapsplaner.
Imidlertid er det langt færre kommuner som aktivt involverer beredskapsrådene i øvelser eller faktiske hendelser. Om lag 4 av 10 kommuner bruker rådene i forbindelse med øvelser, mens kun 3 av 10 involverer dem ved reelle hendelser.
Tallene tyder på at selv om flere kommuner har etablert beredskapsråd, kan utnyttelsen av deres potensiale styrkes. Beredskapsrådene spiller en viktig rolle i å sikre samarbeid og koordinering mellom beredskapsaktørene og ulike lokale ressurser, noe som er avgjørende for god og effektiv håndtering av hendelser og kriser på lokalt nivå.
Kompetansen og ressursene i lokalsamfunnene bør utnyttes bedre av beredskapsrådene, også i forbindelse med øving og under håndtering av hendelser.
Krisekommunikasjon
I en krise er det avgjørende at kommunen kan nå ut til sine innbyggere med informasjon. I Forskrift om kommunal beredskapsplikt er det et krav at kommunene har en plan for krisekommunikasjon. Planen skal inneholde en beskrivelse av krisekommunikasjon med befolkningen, media og egne ansatte i kommunen. Kommunikasjonsplanene må også ivareta informasjonsdeling med innbyggere som ikke på egenhånd kan ta seg til de fysiske informasjonspunktene.
Kommuneundersøkelsen for 2025 viser at over 90 prosent av kommunene oppfyller dette kravet helt eller delvis.
Samtidig avdekker undersøkelsen at forståelsen av alternative kommunikasjonsmetoder ved bortfall av elektroniske kommunikasjonsmidler (ekom), varierer.
Elektroniske kommunikasjonssystemer er sårbare både ved ustabilitet og ved lengre bortfall av elektrisitet. Det er derfor viktig at kommunenes krisekommunikasjonsplaner også beskriver teknologiuavhengige måter å nå ut med informasjon til innbyggerne på - for eksempel fysiske informasjonspunkter. Det er også avgjørende at innbyggerne på forhånd vet hvor disse punktene er lokalisert i sin kommune.
- 6 av 10 kommuner har planlagt tiltak for alternativ kommunikasjon ved langvarig bortfall av strøm og ekom. Imidlertid melder flere at de er i prosess med dette arbeidet.
- 84 prosent av kommunene opplyser at de har ett eller flere fysiske informasjonspunkter der innbyggerne kan møte opp for informasjon.
- Nær halvparten (47 prosent) av kommunene har ansatte/frivillige som vil reise rundt for å informere innbyggerne.
Kompetanse
Kommuneundersøkelsen for 2025 avdekker at nesten 6 av 10 kommuner ikke oppfyller forskriftskravet om system for opplæring og kompetanse for alle som er tiltenkt en rolle i kommunens krisehåndtering.
Videre rapporterer 7 av 10 kommuner at de tilbyr regelmessig opplæring for kriseledelsen og krisestaben.
Det er langt færre, omtrent 4 av 10, som også inkluderer stedfortredere i denne opplæringen. Ifølge veilederen til forskriften skal kommunene kunne dokumentere sitt opplæringssystem. Dette er avgjørende for å sikre at både faste medlemmer av kriseledelsen samt stedfortredere er godt forberedt til å håndtere krisesituasjoner.
De lavere opplæringstallene for stedfortredere kan utgjøre en sårbarhet i beredskapen, særlig i situasjoner der nøkkelpersonell ikke er tilgjengelige.
Tallene viser et behov for at kommunene styrker sine systemer for opplæring og kompetanse for å styrke evne og robusthet i håndtering av fremtidige kriser.