Norsk innsats mot ebola i Uganda

Da ebola brøt ut i Uganda, rykket Andreas Gustavsen ut. Han trente opp lokalt helsepersonell i trygg pasienttransport for å hindre smittespredning.

Norsk ekspert demonstrerer medisinsk utstyr for afrikanske kollegaer.
Foto: Warren Chris Bulime - Communications Officer WHO Uganda

Ebola-utbruddet i Uganda startet uforutsigbart. Flere pasienter som testet positivt, hadde reist mellom ulike behandlingssteder, og faren for smittespredning var stor. Takket være effektiv smittesporing, isolering av kontakter og trygge begravelsesrutiner, lyktes helsemyndighetene i den initiale fasen å begrense omfanget av utbruddet. Foreløpig er 14 smittede og 4 døde.

Som del av EUs kriseberedskap ble Andreas Gustavsen – anestesisykepleier og paramedisiner – sendt til Uganda gjennom DSBs ekspertpool. Målet var å styrke systemene for medisinsk evakuering (MEDEVAC) under utbruddet.

Hensikten var å sikre at pasienter får nødvendig medisinsk behandling under transport, sørge for at de som transporterer smittepasienter ikke blir smittet og sikre omgivelsene slik at smitte unngås
Andreas Gustavsen.
Helsepersonell som setter opp medisinsk utstyr.
Andreas Gustavsen demonstrerer for lokalt helsepersonell i Uganda. Foto: Warren Chris Bulime - Communications Officer WHO Uganda

Gustavsen, som til daglig jobber i ambulansetjenesten i Oslo og Akershus (motorsykkelambulansen) og med transport av pasienter med høyrisikosmitte i Europa, er også opptatt av en annen fordel med å ha en god plan for medisinsk evakuering på plass.

– Det gjør at ulike organisasjoner tør å sende hjelpearbeidere. Når det finnes en trygg vei ut, får man hjelp inn, sier Gustavsen.

Opplæring og øvelser

Et sentralt verktøy i evakueringen er EpiShuttle – en transportabel isolasjonsenhet som gjør det mulig å behandle og transportere pasienter uten å utsette helsepersonell eller omgivelser for smittefare.

– Uten opplæring får man ikke behandlet pasientene på en trygg måte, forklarer Gustavsen.

Han trente opp ugandisk helsepersonell, og utdannet instruktører som nå kan lære opp egne kolleger.

Norsk ekspert side om side med lokalt helsepersonell kjedd i grønt
Foto: Warren Chris Bulime - Communications Officer WHO Uganda

Tar med læring hjem

Gustavsen, som tidligere vært sendt på ulike oppdrag i utlandet, forteller at erfaringene fra Uganda gir læring som teamet hans i Norge kan dra nytte av. 

– Det å se hvordan vi kan tilpasse vårt utstyr og prosedyrer til forholdene i Uganda, er viktig for fremtidige innsatsoppdrag. I fremtiden må vi være forberedt på at flere pasienter kan komme fra afrikanske land, sier han.

Han understreker at hele evakueringskjeden er avgjørende for å unngå smittespredning: – Det er like viktig hva som gjøres på landsbygda i Uganda som det vi gjør når pasienter ankommer Europa.

Gustavsen lar seg også imponere over kollegene i WHO i Uganda, som håndterer flere alvorlige sykdommer samtidig: – De samme menneskene som organiserte ebola-responsen, jobber også med kolera og mpox. Arbeidsvilligheten deres gjorde sterkt inntrykk.

Norsk ekspert med EU-merket bekledning. I bakgrunnen ligger en mann på båre omgitt av personer med beskyttelsesdrakter.
Foto: Warren Chris Bulime - Communications Officer WHO Uganda