Nyhetsbrev kjemikaliesikkerhet - oktober 2024

, Nyhet


Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og transport av farlig gods.

Beredskapsanalyse for utvalgte CE-hendelser

DSB har i regi av samvirkeområdet kjemikalie- og eksplosivberedskap utarbeidet beredskapsanalyser for tre utvalgte hendelser innen kjemikalie og eksplosivområdet (CE). Beredskapsanalysene gjelder batteribrann i ferge, eksplosjon og brann i anlegg for behandling av farlig avfall og en tilsiktet hendelse med bruk av trusselstoff i kollektivtrafikken. I analysene har det vært undersøkt om beredskapen oppfyller det nivået som trengs for å håndtere disse hendelsene, og det er identifisert nødvendige tiltak for å kunne oppnå ønsket beredskapsevne ved disse hendelsene.

>>> Beredskapsanalyse av utvalgte CE-hendelser

Ny forskrift om utgangsstoffer for eksplosiver

Forskrift om utgangsstoffer for eksplosiver ble iverksatt 30.08.2024. Forskriften skal motvirke at kjemikalier blir brukt til å lage ulovlige eksplosiver som kan bli brukt i terrorangrep og andre kriminelle handlinger. Den nye forskriften gjennomfører EU-forordning 2019/1148, og erstatter forskrift 2. juni 2015 nr. 588 om håndtering av utgangsstoffer for eksplosiver.

>>> Ny forskrift om utgangsstoffer for eksplosiver

>>> Veiledning til ny forskrift

Høring av forskrift om håndtering av farlig stoff

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt forslag til endringer i forskrift 8.juni 2009 nr. 602 om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen (forskrift om håndtering av farlig stoff) på høring. Høringsfristen er 11. desember 2024.

>>> Les og svar på høringen

Høring av eksplosivforskriften og våpenforskrifta

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt forslag om endringer i forskrift 15. juni 2017 nr. 844 om sivil håndtering av eksplosjonsfarlig stoff (eksplosivforskriften) og forskrift 7. mai 2021 nr. 1452 om våpen, skytevåpen, våpendelar og ammunisjon (våpenforskrifta) på høring. Endringen foreslås å tre i kraft straks etter høringen. Høringsfristen er 11. desember 2024.

>>> Les og svar på høringen

Tilsyn

DSB har en bred tilsynsportefølje innenfor farlige stoffer, eksplosiver og transport av farlig gods. Hvert år foretar vi en risikobasert utvelgelse av tilsynsobjekter.

>>> Les mer om tilsyn med farlig stoff- og storulykkevirksomheter 2024

DSB gjennomfører tilsyn for å kontrollere at virksomheter opererer i tråd med regelverket. Dersom det oppdages brudd på regelverket, følger vi opp med hensiktsmessig reaksjonsmiddel.

>>> Tilsynsresultater (oppdateres løpende)

Høringer og vedtak

Informasjon vedrørende samtykker til håndtering av farlig stoff, regelverksendringer og søknader på offentlig høring oppdateres fortløpende på vår nettside for høringer og vedtak.

Nippon Gases Norge AS har fått samtykke til utvidelse av lagerkapasitet på Grorudterminalen i Oslo kommune.

Hardanger Biogass AS har fått samtykke til bygging av produksjonsanlegg for flytende biogass på Husnes i Kvinnherad kommune.

Dynea As har fått samtykke til idriftsettelse av endringer i eksisterende anlegg på Engene i Asker kommune.

Nærenergi Gass AS har fått samtykke til idriftsettelse av LPG-terminal i Haugaland Næringspark i Tysvær kommune

Lista Biogass AS har fått samtykke til bygging av produksjonsanlegg for flytende biogass på Lista fly- og næringspark i Farsund kommune.

Andøya Spaceport AS har fått samtykke til drift (trinn II) av anlegg for håndtering av farlig stoff på Børvågen i Andøy kommune.

Nippon Gases Norge AS har fått samtykke til utvidelse av lagerkapasitet for gassflasker og småtanker med brannfarlig gass på Grorudterminalen i Oslo kommune. 

>>> Høringer og vedtak

DSB-kurs

>>> Helhetlig ROS i kommunen (15. - 17. oktober)

>>> Øvelsesplanlegging (22. - 24. oktober)

>>> Krisehåndtering og stabsarbeid (10. - 12. desember)

Jobb i DSB?

Vi trenger deg som kan bidra til å løse DSB sitt viktige samfunnsoppdrag! 

>>> Ledige stillinger i DSB