Egenberedskap i borettslag og sameier

, Nyhet


Felles- og naboskapet i et boligselskap gir unike muligheter for samarbeid. En ny veileder gir tips til hvordan styret kan bidra til å styrke egenberedskapen i boligselskapet.

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere dem som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.  

Selv om styret i et boligselskap ikke har et formelt eller lovpålagt ansvar for beredskap, kan det bidra ved å ta initiativ og sette egenberedskap på dagsordenen. Ved å ta opp temaet på styremøter, årsmøte og generalforsamling, kan beboernes bevissthet om kriser og krisehåndtering styrkes.     

Felles egenberedskap

I mindre leiligheter kan det være en utfordring å finne plass til å lagre beredskapsartikler. Spesielt krevende kan det være å finne plass til å lagre vann dersom man har liten plass i leilighet og boder. Anbefalingen er å lagre 20 liter drikkevann per person. En del av løsningen kan være å lagre vannet på mindre beholdere som man plasserer i skuffer, skap eller under senga.  

Dersom det finnes egnede fellesarealer, kan styret vurdere muligheten for å etablere noe felles egenberedskap. Styret kan også vurdere om det er mulig å finne gode fellesskapsløsninger ved strømbrudd og andre hendelser.   

Beredskapsvenn

I et boligselskap har man gjerne naboer på alle kanter. Det er et godt utgangspunkt for å gi hjelp til de som trenger det, og til å få hjelp til det du ikke klarer selv. For å senke terskelen for å bry seg, kan styret oppfordre beboerne til å ta kontakt med naboene. Spesielt bør man være oppmerksomme på at enkelte beboere kan ha ekstra behov for hjelp ved ulike kriser.  

Ulike behov og muligheter

Det er store variasjoner mellom boligselskapene, og behovene og mulighetene for fellesskapstiltak varierer. Veilederen er ment å være et utgangspunkt, som styrene kan vurdere og jobbe videre med.  

Veilederen er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med OBOS og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).   

>>> Egenberedskap i borettslag og sameier. Tips til hvordan styret kan bidra til å styrke egenberedskapen i boligselskapet.