Brann- og redningsvesenets mangfoldspris

, Nyhet


Brann- og redningsvesenets mangfoldspris er en hederspris som tildeles et brann- og redningsvesen, enkeltpersoner eller organisasjoner som har utmerket seg i arbeidet med mangfold og likestilling. Kandidater til mangfoldsprisen kan nomineres av ansatte og aktører innen brann- og redning.  Nominasjoner kan komme fra enkeltpersoner, organisasjoner og brann- og redningsvesen.

Formål

Prisen deles ut av DSB. Som nasjonal brannmyndighet skal DSB skal være en pådriver for å styrke arbeidet med mangfold og likestilling i alle deler av brann- og redningsvesenet, og et av tiltakene i dette arbeidet er etableringen av Brann- og redningsvesenets mangfoldspris. Prisen deles ut for første gang på Brannvesenkonferansen 2025.

Prisen består av et grafisk trykk.

Mangfold i brann- og redningsvesenet

Brann- og redningsyrket er blant yrkene i offentlig sektor med minst mangfold. Kvinneandelen i brann- og redningsvesenet på 6,5 prosent, og kun 9 av totalt 170 brannsjefer er kvinner. Blant beredskapspersonellet er 4,5 prosent kvinner, mens det er veldig få med innvandrerbakgrunn.

Brann- og redningsvesenet har svært høy tillit i befolkningen. For å sikre legitimitet, og at den høye tilliten og det gode omdømmet opprettholdes også i framtiden, må de som arbeider i brann- og redningsvesenet forstå og kommunisere godt med alle lag og miljøer i befolkningen. Da er mangfold en suksessfaktor.

Det er en politisk målsetting at brann- og redningsvesenet skal speile mangfoldet i befolkningen. Brann- og redningsvesenets mangfoldspris verdsetter initiativ, innsats og resultater som bidrar til økt mangfold i brann- og redningsvesenet. Når vi snakker om mangfold i brann- og redningsvesenet tenker vi gjerne på mangfold innenfor kategoriene kjønn og etnisk bakgrunn. Dette er viktige dimensjoner, men i vurderingen av kandidater til mangfoldsprisen er også mangfold i andre faktorer som for eksempel verdigrunnlag, religiøs- og seksuell orientering og kompetanse vesentlig.

Kriterier for tildeling av Brann- og redningsvesenets mangfoldspris

Mangfoldsprisen tildeles et brann- og redningsvesen, enkeltpersoner eller organisasjoner som:

Har jobbet målrettet og systematisk for å styrke mangfoldet i brann- og redningsvesenet, for eksempel

  • har satt mål knyttet til mangfold og likestilling
  • vurderer og systematisk følger opp måloppnåelse knyttet til mangfold og likestilling

Har iverksatt tiltak for å øke og/eller bevare mangfoldet, for eksempel

  • arrangerer egne informasjonsdager for kvinner og/eller andre underrepresenterte grupper
  • legger til rette for et inkluderende arbeidsmiljø, eksempelvis ved at det er iverksatt tiltak for oppfølging av gravide, livsfasepolitikk, universell utforming og lignende
  • støtter og motiverer ansatte i egen organisasjon som har et engasjement for mangfold og likestilling
  • iverksetter tiltak for å øke kompetansen blant ledere innen mangfoldsledelse

Har oppnådd gode resultater i arbeidet med mangfold og likestilling, for eksempel

  • har oppnådd økt mangfold og likestilling blant de ansatte, eller over tid har klart å beholde mangfoldet og ha oppmerksomhet på likestilling blant de ansatte
  • kan vise til eksempler på hvordan mangfold og likestilling kan gi positive virkninger

Har vist gjennom handling og dialog at mangfold og likestilling er viktige verdier for brann- og redningsvesenet, for eksempel

  • bidrar til å profilere verdien av mangfold og likestilling i brann- og redningsvesenet, eksempelvis gjennom informasjonsmateriell, deltakelse på arenaer hvor mangfold er satt på agendaen og lignende

Har arbeidet for å sikre at brannforebygging og informasjonstiltak tilpasses og gjøres tilgjengelig for mangfoldet i befolkningen, for eksempel

  • har oversatt viktig brannforebyggende informasjon til minoritetsspråk for å nå ut til ulike grupper i samfunnet
  • har gjennomført spesifikke informasjonskampanjer rettet mot minoritetsgrupper
  • samarbeider med lokale organisasjoner for å spre informasjon og bevissthet om brannsikkerhet blant minoritetsgrupper
  • har ansatt flerspråklig personell

Nominering av kandidater til Brann- og redningsvesenets mangfoldspris

Kandidater til mangfoldsprisen kan nomineres av ansatte og aktører innen brann- og redning.  Nominasjoner kan komme fra enkeltpersoner, organisasjoner og brann- og redningsvesen.

Nominering til prisen kan gjøres gjennom hele året. Endelig frist for å nominere kandidater til prisen er 31. januar 2025.

Nominasjoner med kort begrunnelse opp mot kriteriene sendes til postmottak@dsb.no og merkes Brann- og redningsvesenets mangfoldspris. Den som nominerer må oppgi eget navn, navn på virksomhet eller brann- og redningsvesen og kontaktinformasjon.

Kandidater som etter en vurdering av juryen anses som topp tre kandidater, vil bli kontaktet for presentasjon på Brannvesenkonferansen 2025 der vinneren kåres og mottar mangfoldsprisen.

Vurdering av kandidater

Kandidatene vurderes av en jury bestående av representanter fra bransjen. Det gjøres en helhetsvurdering av hver enkelt kandidat, men for å vinne prisen må minst ett av kriteriene være til stede.

Jury

Juryen som vurderer kandidatene består av 7 personer. DSB er sekretariat for juryen. Juryen for Brann- og redningsvesenets mangfoldspris for 2024:

  1. Anne Rygh Pedersen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (leder)
  2. Lill-Marit Overvik, Nettverket for kvinner i Brann- og redning
  3. Kari Eilertsen, Brann- og redningsskolen
  4. Øistein Gjølberg Karlsen, Samfunnsbedriftene
  5. Christian Kjeldal, Nedre Romerike Brann og redning
  6. Trond Joar Kjenstadbakk, Midt Hedmark Brann og redning
  7. Danel Hammer, Forsvaret

Hvis du har spørsmål til nominasjonen til Brann- og redningsvesenets mangfoldspris kan du kontakte DSB på epost: postmottak@dsb.no  Du kan også kontakte Anne Rygh Pedersen på telefon 97552424.