Ti år uten pinneraketter
For ti år siden ble pinneraketter forbudt i Norge. Effekten kom umiddelbart: Antallet alvorlige øyeskader ble redusert - og siden har det holdt seg lavt.
Det oppsto dessverre en feil og kommentaren din kunne ikke mottas, prøv på nytt og kontakt oss hvis problemet vedvarer.
Takk for at du meldte deg på, du vil motta e-post så snart det er nye varslinger.
[Missing text '/subscription/form/errormessages/from' for 'Norwegian']
Det finnes allerede et abonnement for denne e-postadressen, det ble derfor ikke opprettet et nytt.
For ti år siden ble pinneraketter forbudt i Norge. Effekten kom umiddelbart: Antallet alvorlige øyeskader ble redusert - og siden har det holdt seg lavt.
CBRNE-konferansen har gjennom ti år vært den viktigste nettverksarenaen for aktører med roller i CBRNE-beredskapen både på sivil og militær side.
ADR/RID foreligger nå i ny norsk utgave som gjelder fra 1. januar 2019.
På grunn av mye tørr vegetasjon på Vestlandet setter DSB inn to skogbrannhelikoptre i julehelgen.
Direktør Cecilie Daae ble torsdag tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren for sitt arbeid med koordinering og styrking av totalforsvaret.
For å styrke beredskapen i samfunnet oppfordrer DSB alle til å være forberedt på å klare seg selv i tre dager. Denne uka får du en brosjyre i posten med konkrete forslag til hva du bør ha i hus.
Årets utgave av bladet Elsikkerhet er ute nå. Bladet inneholder blant annet statistikk og omtale av utvalgte elulykker som ble rapportert inn til DSB i 2017.
DSB gjennomførte i 2018 en tilsynsaksjon med alpinanlegg. Aksjonen ble gjennomført som en spørreundersøkelse til hele bransjen og tilsyn hos seks utvalgte anlegg.
Fra og med i dag kan norske og finske nød- og beredskapsaktører kommunisere med nødnett over grensen ved innsatser i nabolandet.
Nå kan du innstille din kandidat til samfunnssikkerhetsprisen for 2018. Frist 1. desember.
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara åpnet den nye samlokaliserte sentralen for politi og brann i Tønsberg mandag 12. november.
Forskningsrådet har tildelt 30 millioner kroner til et nytt forsknings- og innovasjonssenter for brannsikkerhet, "Fire Research and Innovation Centre", ledet av RISE Fire Research i Trondheim.
50 000 NATO-soldater i Norge kan virke overveldende, men øvelse Trident Juncture er en unik mulighet til å teste hele bredden i totalforsvaret.
Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Følg disse rådene for å være best mulig forberedt.
DSBs årlige kommuneundersøkelse bekrefter at kommunene jobber bra med samfunnssikkerhet, men kommunene må jobbe mer systematisk med klimaendringer.
Visste du at halvparten av de som omkommer i brann mottar kommunale tjenester i hjemmet? Og at du – med enkle grep – kan bidra til at færre dør i brann?
I anledning FNs eldredag 1. oktober sender DSB og Helsedirektoratet ut informasjon til alle landets kommuner som forklarer hvorfor godt samarbeid mellom helse og brann kan redde liv.
Over 70 prosent av befolkningen tok aktive forholdsregler, som følge av den ekstreme skogbrannfaren i sommer. Det viser en undersøkelse DSB presenterte på et stort skogbrann-seminar i Oslo i dag.
Veiledningen gir utfyllende kommentarer til bestemmelsene i forskrift 10. oktober 2017 nr. 1631 om trykkpåkjent utstyr, og orienterer om hvordan forskriften kan oppfylles.
Sivilforsvaret satte i juli klar ny rekord når det gjelder antall innsatser og hvor mange innsatstimer som er lagt ned. Sivilforsvaret var i juli i hele 102 innsatser, med 2 961 personer og de utførte 54 098 innsatstimer.
- Tusen takk for innsatsen. Den har vært uvurderlig. Jeg vet det har vært krevende og er imponert over jobben som er gjort, sa statsminister Erna Solberg, da hun i dag møtte representanter for de mange som har kjempet mot skogbrannene i sommer.
De norske skogbrannressursene som har vært i innsats i Sverige, har nå returnert til Norge.
Det er fortsatt ekstrem skogbrannfare på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, og nå er det viktig at alle bruker vettet slik at vi ikke får flere skogbranner.
I går ettermiddag kom det en anmodning fra svenske myndigheter om å videreføre de internasjonale ressursene som er i skogbranninnsats i landet frem til 5. august. Norge har bekreftet at våre bidrag blir videreført.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som koordinerer all hjelp inn til Sverige nå, opplyser at det for øyeblikket er vanskelig for Sverige å ta imot flere ressurser enn det de har mottatt så langt.
DSBs direktør Cecilie Daae og fungerende avdelingsdirektør Jørn Atle Moholdt besøkte onsdag denne uken skogbrannområdet i Setesdal. Det ble en god anledning til å takke alle som har gjort en storartet innsats, lytte på førstehånds erfaringer på godt og vondt, samt delta under besøket av politisk ledelse i KMD, kommunalminister Monica Mæland og statssekretær i JD, Knut Morten Johansen.
Sveriges statsminister har henvendt seg til statsminister Erna Solberg og takket for hjelpen med helikoptre i slukningsarbeidet som pågår flere steder i Sverige.
I dagens Fædrelandsvennen (19. juli) er det dessverre blitt en gal fremstilling av beredskapen for skogbrannhelikoptre i Norge. Det står "Norge har ingen brannhelikoptre lenger". Dette stemmer heldigvis ikke. Vi har en fleksibel avtale med muligheter til å skalere opp til et høyt antall helikoptre.
DSB har i dag avgitt ytterligere fire skogbrannhelikoptre til Sverige, slik at de nå har totalt ti helikoptere fra Norge. I tillegg bistår frivillige fra norske brannvesen i Røros og Stjørdal svenske brannvesen i grensetraktene mellom Sverige og Norge.
I dag tidlig ble seks av våre 22 innleide brannhelikoptre sendt til Sverige for å bistå i en krevende skogbrannsituasjon.
Personell fra Hordaland og Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt er nå i innsats i Telemark, der de hjelper brann- og redningsvesenet med slokking av skogbranner.
Skogbrannfaren er meget stor i deler av Sør-Norge. Beredskapen trappes opp ytterligere.
Knusktørr vegetasjon betyr fortsatt meget stor skogbrannfare. I går økte DSB til 16 skogbrannhelikopter i beredskap i Sør-Norge. I tillegg er Sivilforsvaret i innsats en rekke steder i landet.
Nå er det ekstrem skogbrannfare i hele Sør-Norge. Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser – ikke bare av skog og utmark, men også hus og hjem. I verste fall kan liv gå tapt.
"Squishier" er en av årets trender på leketøysmarkedet. Disse fargerike skumfigurene kommer i mange forskjellige utførelser, ofte ser de ut som dyr eller matvarer. De har blitt populære blant norske barn, og mange samler på dem. Det er imidlertid risiko knyttet til squishiene som både foreldre og markedsaktører bør være oppmerksomme på.
Den ekstreme skogbrannfaren krever ekstraordinær beredskap. Nå har DSB 11 skogbrannhelikopter i beredskap i Sør-Norge, klare til innsats på kort varsel.
Uten egenproduksjon av legemidler og med begrenset lagerhold er Norge ekstra sårbar for svikt i den globale legemiddelforsyningen. Nå har flere myndigheter gått sammen om å utarbeide en risikoanalyse av legemiddelmangel i Norge.
Farlig gods-permen er igjen tilgjengelig i ny digital utgave.
Sør-Norge er på vei inn i en periode med høye temperaturer, lite nedbør og økende skogbrannfare. DSB har derfor besluttet å høyne helikopterberedskapen.
Det er fastsatt nye forskrifter for gassapparater og personlig verneutstyr (PVU), med ikrafttredelse henholdsvis 22. og 26. juni.
Normen NEK 400 Elektriske lavspenningsinstallasjoner, som forskrift om elektriske lavspenningsanlegg henviser til som metode, er nå revidert og vil gjelde fra 1. juli 2018.
Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 12,5 millioner kroner til slokking av skogbranner i 2018.
Det er hyggelig å tenne opp et bål når man er på tur. Men i Norge er det et generelt bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september. Her kan du lese mer om reglene for bålbrenning.
Støtte og samarbeid mellom Forsvaret og sivile sektorer er kjernen i det vi kaller totalforsvaret - vårt lands samlede motstandskraft.
Onsdag 13. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken.
Dagens situasjon med tørt, varmt vær og lite nedbør ligner veldig på forholdene i forkant av den største brannen i Norge siden krigen. Neste uke er det ti år siden skogbrannen i Froland.
Metodeheftet gir en grunnleggende innføring i hvilke valg og hensyn man står overfor når man skal evaluere en øvelse.
Vet befolkningen vår hva de skal gjøre hvis det skulle oppstå en krise? Og er de godt nok forberedt hvis for eksempel strømmen skulle gå? Svarene er nei.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er fagmyndighet for brannfarlig stoff, herunder hydrogen.
Om du ikke har gjort det før i år, bør lørdag 26. mai være dagen du husker å sjekke den oppblåsbare redningsvesten din. Denne dagen kan du få hjelp til både å sjekke og få byttet deler, slik at den fungerer som den skal.
Brann- og redningsvesenet og Sivilforsvaret er i høy beredskap, og DSB har i tillegg besluttet å forsterke skogbrannhelikopterberedskapen ytterligere gjennom pinsen.
Den nye skogbrannplakaten er laga i miljøvenleg papir med våtforsterking.
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara åpnet den nye samlokaliserte sentralen for politi og brann i Ski torsdag 3. mai.
Vi informerer her om Sevesokonferansen 2018, tema for tilsyn med storulykkevirksomheter i 2018, resultater tilsynet i 2017, og om nye publikasjoner fra EUs storulykkebyrå MAHB.
Norge er et trygt land å bo i. Men ikke hele tiden, selv i trygge land skjer bade store og små ulykker, kriser og andre uønskede hendelser. DSBs hovedoppgave er å forebygge slike hendelser, og bidra til at beredskapen er god og at ressursene finner hverandre og samarbeider effektivt når ulykker og kriser oppstår.
Søndag 29. april sendte DSB sykepleier Cathrine Aanensen og camp-tekniker og elektriker Asbjørn Selseth til Bangladesh for å gi støtte til det humanitære arbeidet rundt håndteringen av flyktningsituasjonen for rohingya-folket. Dette er det andre oppdraget til Bangladesh i år.
Kommunane og Longyearbyen lokalstyre har ei viktig rolle i å samordne samfunnstryggleik og beredskap på lokalt nivå. For å ta vare på denne rolla er dei gitt ei kommunal beredskapsplikt.
I forbindelse med rekordstor snøskredfare i Nordland er det økt beredskap i Sivilforsvaret.
DSB har utviklet en ny elektronisk løsning for utstedelse av sertifikater til bergsprenger og bergsprengingsledere.
Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august. Helikopteret er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord og skal dekke hele Sør-Norge.
- "Trident Juncture" er en stor og omfattende øvelse som kommer til å merkes over store deler av landet. Men alle involverte gjør det vi kan for å redusere belastningene for innbyggerne til et minimum, sier direktør Cecilie Daae i DSB.
I april gjennomfører tilsynsmyndighetene en landsdekkende aksjon for å sjekke om industri- og avfallsbedrifter vet hvilke farer som kan oppstå på arbeidsplassen, og hvordan de kan hindre at det skjer.
Det er tørt i bakken i enkelte deler av landet og i påsken er det mye utfart og bruk av åpen ild. Derfor setter DSB ett skogbrannhelikopter i beredskap fra torsdag 29. mars og til og med mandag 2. april.
21. mars lanseres Nød-SMS, tjenesten som gir døve, hørselshemmede og talehemmede mulighet til å sende SMS direkte til 110, 112 og 113 i nødsituasjoner.
I løpet av 2017 har Sivilforsvaret bistått ved 202 hendelser. Til sammen har 4 502 personer vært i innsats i 45 148 timer. Det er en økning på 15 000 timer fra 2016.
Høsten 2017 startet DSB opp digitaliseringsprosjektet "Nasjonal løsning for farlige produkter (NLFP)". Den nye løsningen er planlagt lansert høsten 2018.
Vet befolkningen vår hva de skal gjøre hvis det skulle oppstå en krise? Og er de godt nok forberedt hvis for eksempel strømmen skulle gå? Svarene er nei.
Bedre informasjon og veiledning fra DSB til utvalgte målgrupper skal øke kunnskapsnivået om håndtering av farlige stoffer og eksplosiver.
Tallet på omkomne i brann er rekordlavt. Nå er tiden inne for å øke ambisjonsnivået.
Sivilforsvaret har etablert nasjonale mobile forsterkningsenheter, som kan sendes rundt i hele landet ved store og komplekse hendelser. I dag etableres enheten i Bodø.
Brann- og redningsvesenet rykket ut over 3300 ganger til boligbranner i 2017. Nær halvparten startet på komfyren.
Gjensidigestiftelsen har gjeve 40 millionar kroner til forsterking av tre nasjonale prosjekt, som vil gje befolkninga auka tryggleik mot brann.
Hele 42 prosent av innbyggerne er bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene. Det viser DSBs store befolkningsundersøkelse.
Bergen kommune får prisen for initiativ til, etablering og drift av samvirkesenteret under sykkel-VM i 2017.
DSB og Finans Norge inngår i dag et samarbeid for å forebygge uønskede hendelser, og ha en effektiv ulykkes- og krisehåndtering.
Neste gong katastrofen råkar, kan Noreg på kort varsel sende ut eit lettfeltsjukehus og spesialtrena personell. Denne ressursen - Emergency Medical Team (EMT) - skal vere klar til å behandle dei første pasientane innan 48 timar etter utkalling.
DSB har besluttet at alle tillatelser til oppbevaring av eksplosiver som går ut i 2018, forlenges automatisk i ett år.
35 000 NATO-soldater på norsk jord kan oppleves som overveldende. Samtidig gir øvelsen Trident Juncture oss mulighet til å teste nasjonens samlede utholdenhet og motstandskraft - vårt totalforsvar.
Terrorhendelsene i Europa de siste årene har igjen satt sikring høyt på agendaen. DSB har nå gjort "Industriveileder for sikring av transport av farlig gods på veg" tilgjengelig på norsk.
Sivilforsvarets varslingsprøve i dag klokken 12.00 ble for første gang gjennomført med Nødnett som signalbærer for alle landets varslingsanlegg. Prøven viste det beste resultatet på mange år.
EU kommisjonen reviderer nå regelverket for utgangsstoffer for eksplosiver. Norske bedrifter, bransjeorganisasjoner, myndigheter og privatpersoner gis mulighet påvirke arbeidet direkte.
Onsdag 10. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
25 personer omkom i brann i 2017, viser tall fra DSB. Det er det laveste antallet siden registrering av omkomne startet i 1979.