Varslingsprøven er utført
Varslingsprøven 8. januar, med test av landets tyfoner og Nødvarsel på mobil, er utført. Testen ble gjennomført som planlagt og så langt ser det ut til at utsendelsen av Nødvarsel gikk som den skulle.
Det oppsto dessverre en feil og kommentaren din kunne ikke mottas, prøv på nytt og kontakt oss hvis problemet vedvarer.
Takk for at du meldte deg på, du vil motta e-post så snart det er nye varslinger.
[Missing text '/subscription/form/errormessages/from' for 'Norwegian']
Det finnes allerede et abonnement for denne e-postadressen, det ble derfor ikke opprettet et nytt.
Varslingsprøven 8. januar, med test av landets tyfoner og Nødvarsel på mobil, er utført. Testen ble gjennomført som planlagt og så langt ser det ut til at utsendelsen av Nødvarsel gikk som den skulle.
2024 omkom 35 personer i brann i Norge. Dette følger den fallende trenden i antall omkomne som følge av branner de siste 10-15 årene. Viktige årsaker til denne positive utviklingen er målrettet forebyggende arbeid i samarbeid mellom brann- og redningsvesen, el-bransjen, forsikringsbransjen, bransjeorganisasjoner, kommuner og myndigheter.
Klokken 12 onsdag 8. januar 2025 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.
Endring i forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr - innføring av gebyr.
Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det registrert ti øyeskader. Fem alvorlige og fem moderat alvorlige skader. Lettere øyeskader som blir behandlet ved legevakt regnes ikke med i oversikten.
DSB og Motorola har signert en avtale, som forlenger avtalen staten har om drift av Nødnett. Avtalen gjelder fra 2027. Den opprinnelige avtalen går ut i 2026.
I går ble Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet overlevert fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
– Årets ord 2024 minner oss om at vi står sterkare saman enn kvar for oss, skriv Språkrådet. «Beredskapsvenn» står sentralt i DSB si kommunikasjon for å styrkje folk sin eigenberedskap.
Brann- og redningsvesenets mangfoldspris er en hederspris som tildeles et brann- og redningsvesen, enkeltpersoner eller organisasjoner som har utmerket seg i arbeidet med mangfold og likestilling. Kandidater til mangfoldsprisen kan nomineres av ansatte og aktører innen brann- og redning. Nominasjoner kan komme fra enkeltpersoner, organisasjoner og brann- og redningsvesen.
Nylig sendte DSB ut en brosjyre med råd om egenberedskap. I en fersk befolkningsundersøkelse svarer hele 93 prosent at de kjenner myndighetenes beredskapsråd.
En ny rapport viser at eldre og personer som bor alene er overrepresentert i dødsbrannstatistikken. Åpen ild, for eksempel røyking eller levende lys, er den vanligste årsaken til dødsbranner.
Egenberedskap er ikke bare for dem med stor plass og god økonomi. Noen enkle forberedelser kan gjøre både deg og samfunnet bedre rustet til å håndtere kriser.
I uke 44 sender DSB en brosjyre med beredskapsråd i postkassa til alle landets husstander. En godt forberedt befolkning styrker den kommunale beredskapen.
Denne uka sender DSB ut en brosjyre med råd om egenberedskap til alle norske husstander. En ny undersøkelse viser at stadig flere følger disse rådene.
Hvem synes du fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2024? Alle kan foreslå kandidater, og fristen er 6. desember i år.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og transport av farlig gods.
DSB har ledet en tverrsektoriell evaluering av håndteringen av ekstremværet Hans. Evalueringen inneholder en rekke funn, anbefalinger og forbedringspunkter.
Felles- og naboskapet i et boligselskap gir unike muligheter for samarbeid. En ny veileder gir tips til hvordan styret kan bidra til å styrke egenberedskapen i boligselskapet.
Ifølge en fersk undersøkelse har kun 23 prosent gjennomført en brannøvelse der de bor. Det er svært lave tall. Derfor inviteres alle til å delta på Nasjonal brannøvelse denne høsten.
DSB har i regi av samvirkeområdet kjemikalie- og eksplosivberedskap utarbeidet beredskapsanalyser for tre utvalgte hendelser innen kjemikalie og eksplosivområdet (CE).
I dag åpnet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl den nye Brann- og redningsskolen i Tjeldsund i Troms.
Evakuering er et grunnleggende beredskapstiltak. Ny veileder fra DSB skal hjelpe kommunene med å planlegge og øve på evakuering av innbyggerne ved kriser.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og transport av farlig gods.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er gjort kjent med utfordringer knyttet til branndører med åpne- og lukkeautomatikk.
DSB publiserer i dag en ny veileder for hvordan kommunene må tilpasse seg et stigende havnivå.
Varslingsprøven 12. juni, med test av landets tyfoner og Nødvarsel på mobil, er utført. Så langt ser det ut til at testen har gått som den skulle.
Klokken 12 onsdag 12. juni 2024 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.
DSB har gjennomført en tilsynsaksjon med kommuners håndtering av sikkerheten på lekeplasser i 2023/2024. Her er hovedfunnene.
Norge har siden august 2022 tilbudt faste ukentlige flyvninger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter. I dag mottok Norge, sammen med Tyskland, en æresutmerkelse for innsatsen.
DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.
Til tross for krevende år med håndtering av pandemi, alvorlige naturhendelser og knappe ressurser jobber kommunene godt med beredskap. Det viser årets kommuneundersøkelse. Undersøkelsen avdekker også rom for forbedring. Spesielt svak er beredskapen for informasjon til befolkningen ved bortfall av ekom.
Sentralt totalforsvarsforum møtte generalsekretær Jens Stoltenberg i et møte i NATOs hovedkvarter i Brussel denne uken. Generalsekretærens budskap var at det er et ubestridelig faktum at verden er blitt et farligere sted, og at denne erkjennelsen må følge all samfunnsplanlegging.
– Kjenner du på den minste usikkerhet på om det er trygt å tenne grillen eller fyre bål, lar du være. Så enkelt er det, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.
DSB og Arbeidstilsynet har sendt forslag til ny test av fysisk kapasitet for røyk- og kjemikaliedykkere ut på høring.
Tall fra Samordna opptak viser at 1 119 har fagskolestudiet ved Brann- og redningsskolen som førstevalg. Det er en økning på over 70 prosent fra i fjor.
Klimaendringer gjør at havet stiger. En ny rapport viser at det meste av norskekysten vil oppleve havnivåstigning dersom den globale oppvarmingen fortsetter som i dag.
Mandag 15. april starter perioden med generelt bålforbud i Norge. Da er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark.
– En god håndtering av store kriser og alvorlige hendelser, krever et nært sivil-militært samarbeid. Derfor er møter som dette viktigere enn noen gang, sa direktør Elisabeth Aarsæther, da viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) besøkte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i dag.
Samfunnssikkerhetsprisen 2023 går til Totalberedskapskommisjonen for å ha levert en rapport som gir et godt grunnlag for å ruste Norge i møtet med en usikker fremtid.
Regjeringen har i dag lagt frem melding til Stortinget om brann- og redningsvesenet. Meldingen understreker betydningen av det lokale brannvesenet som en bærebjelke i den lokale beredskapen, og legger linjene for brannvern i årene fremover.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og farlig gods.
Tyskland har med norsk hjelp mottatt over 1 000 ukrainske pasienter gjennom EUs ordning for sivil beredskap.
Forsvaret må kunne forsvare oss. Men det er helt avgjørende at også sivilsamfunnet fungerer i en krise.
Meteorologisk institutt har sendt ut gult gressbrannfarevarsel for Trøndelag, Møre og Romsdal og deler av Vestland. DSB setter derfor inn ett skogbrannhelikopter i beredskap i Sauda i helgen.
De neste ukene vil øvelse Nordic Response prege Troms og Finnmark. DSB har deltatt i planleggingen sammen med Forsvaret, og er til stede i Alta under feltøvelsen 3. til 14. mars.
92 prosent av befolkningen fikk test av Nødvarsel på mobil under den nasjonale varslingsprøven 10. januar. Det viser en representativ befolkningsundersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DSB.
Elsikkerhet 95 er nå publisert. Solceller og installasjoner for lading av elbiler er tema i denne utgaven.
I en fersk undersøkelse går det fram at nesten halvparten av befolkningen lagrer drikkevann. Det er over dobbelt så mange som for syv år siden.
I 2023 omkom 34 personer i brann. Det er det nest laveste tallet på omkomne som er registrert.
De første 20 studentene er nå i gang med det nye fagskolestudiet for fremtidens brann- og redningspersonell. I påvente av at den nye Brann- og redningsskolen i Tjeldsund skal stå ferdig til våren, ble studiestarten markert ved Samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland (SASIRO) i dag.
Klokken 12 onsdag 10. januar 2024 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.
De siste fem årene har til sammen 64 personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften.
I løpet av de to siste ukene har sju personer omkommet i boligbrann. Desember er en av årets mest brannfarlige måneder. DSB oppfordrer alle til å passe ekstra godt på i tiden fremover.
DSB har engasjert RISE Fire Research til å undersøke brannfaren knyttet til bruk av levende lys, og spesielt i juletiden.
En fersk undersøkelse viser at 5 prosent ikke har eller vet ikke om de har røykvarsler. Det betyr at opp mot 200 000 personer kan gå jula i møte uten hjemmets viktigste livredder.
Årets samfunnssikkerhetskonferanse vart arrangert mandag 20. og tirsdag 21. november i Oslo.
Norske Kvinners Sanitetsforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har signert samarbeidsavtale for å bygge trygge og robuste lokalsamfunn.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl åpnet Samfunnssikkerhetskonferansen 2023. Konferansen samler over 600 deltakere fra hele beredskaps-Norge.
Ein ny nasjonal rettleiar for tryggleik ved akutte hendingar på eller ved veg, er no publisert.
Hvem synes du fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2023? Alle kan foreslå kandidater, og fristen er 11. desember i år.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og farlig gods.
Egenberedskapsuka 2023 er nå i gang. Nå kan alle teste hvor forberedt de er hvis noe skulle skje.
Brann i siloanlegg er ei sjeldsynt hending for dei fleste brann- og redningsvesen. RISE Fire Research har i samarbeid med Fire Research and Innovation Centre (FRIC) omsett den svenske handboka «Brand i silo» til norsk på oppdrag frå DSB.
Med krig i Ukraina og en endret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, må militære og sivile beredskapsetater i Norge tenke mer verstefallsituasjoner enn før.
Vi omgir oss med stadig fleire bruksgjenstandar i kvardagen som må krev jamleg lading. I ei undersøking som Kantar gjennomførte i samband med Brannvernveka 2023, kjem det frem at norske hushald i snitt har 12 ladarar – for alt frå mobiltelefonar og nettbrett til el-sparkesyklar og verktøy.
22. august arrangerte DSB ved Nasjonalt samordningspunkt for markedstilsyn (SLO) en konferanse der 16 tilsynsmyndigheter og Tolletaten deltok.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har inngått en rammeavtale med RAYVN/Proactima for levering av felles beredskaps- og krisestøtteverktøy til bruk for stat og kommuner.
DSB har sidan 2010 utarbeidd analysar av alvorlege hendingar som kan ramme Noreg, og som vi bør vere førebudde på å handtere – «Analyser av krisescenarioer» (AKS). Scenarioa er ein viktig del av grunnlaget når departementa utarbeider risiko- og sårbarheitsanalysar.
Ekstremvêret «Hans» har ført til store øydeleggingar på hus og eigedom. Ein ny artikkel frå DSB gir råd til dei som er ramma.
Måndag blei det etter ønskje frå statsforvaltarane sendt ut naudvarsel frå seks politidistrikt. Hensikta var å åtvare innbyggjarar og turistar om ekstremvêr. Gjennomgangen av utsendinga er godt i gang og har høg prioritet. Her er nokre av funna ein har gjort så langt.
Ekstremvêret har fått store konsekvensar fleire stader i landet. Faren er ikkje over, og dei store vassmengdene finn stadig nye vegar. Her er nokre råd til innbyggjarane i område som er ramma.
Tolv helikoptre, som vanligvis er tilgjengelig for å slokke skogbrann, er nå satt inn i flomområdene. Helikoptrene skal bistå med evakuering og andre oppdrag for å ivareta liv og helse i de flomutsatte områdene.
Det er mange tenestepliktige og tilsette som no jobbar med ulike oppdrag i sivilforsvarsdistrikta Oppland, Oslo og Akershus, Buskerud og Hedmark.
Nødvarsel ble i går sendt ut i seks politidistrikter etter anmodning fra statsforvalteren i forbindelse med ekstremværet Hans. Mange har opplevd å ha fått dette varslet flere ganger.
Ekstremværet «Hans» er varslet å treffe store deler av landet mandag og tirsdag med store nedbørsmengder. Beredskapsmyndighetene følger situasjonen tett og gjør nødvendige forberedelser for å kunne bistå med konsekvensene av ekstremværet.
En ny forordning om sikkerhet for forbrukerprodukter trådte i kraft 12. juni 2023.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og farlig gods.
78 prosent av folkesetnaden fekk testen av naudvarsel på mobil under den nasjonale varslingsprøva 14. juni. Det viser ei representativ undersøking som Ipsos har gjennomført blant folkesetnaden på vegner av DSB.
Brannar i el-sparkesyklar kan vere eksplosive og gi rask røykutvikling, og brennande delar kan bli kasta fleire meter av garde. Blant råda i ein ny rapport er å lade så trygt som mogleg, og unngå å lade i rømingsvegar.
DSB er uroa over tryggleiksnivået hos aktivitetsparkar i Noreg. Det blei avdekt fleire feil og manglar då DSB utførte tilsyn med ni trampolineparkar og leikeland.
Testen av Nødvarsel 14. juni skapte et stort engasjement i befolkningen, og over 100 000 har gitt sin tilbakemelding via skjemaet på nødvarsel.no.
Mange brann- og redningsvesen er for små og har for lite ressursar til å handtere framtidige utfordringar åleine. Ei arbeidsgruppe som regjeringa har peikt ut, anbefaler difor å styrkje det regionale samarbeidet. Det vil gi meir slagkraft.
I dag kl. 12:00 blei naudvarsel på mobil testa nasjonalt samstundes med at Sivilforsvaret gjennomførte sin halvårleg test av tyfonane. Det er første gang naudvarsel er testa ut på folkesetnaden i så stor skala.
Onsdag 14. juni klokken 12 skal Nødvarsel på mobil testes ut mot publikum i stor skala. Samtidig testes Sivilforsvarets tyfoner. DSB og Politiet ber nå befolkningen forberede seg på denne omfattende varslingsprøven.
Les siste nytt om farlig stoff, industrisikkerhet, eksplosiver og farlig gods.
Valget av konsept for nytt nødnett er nå tatt. Staten skal eie den tekniske plattformen, mens dekning og kjernenett skal leveres av kommersielle mobiloperatører.
Over halvparten av kommunane oppgir å ha vore ramma av alvorlege naturhendingar dei siste to åra.
En eksplosjon på et atomdrevet turistskip i Nord-Norge ødelegger reaktorene og skader flere i besetningen. Dette er bakteppet for Norges største atomøvelse.
Mange industrivirksomheter som håndterer farlig stoff, herunder storulykkevirksomheter, er berørt av streik. DSB minner om at krav til forsvarlig egenberedskap gjelder, også ved redusert drift som følge av streikeuttak.
– Å kommunisere klokt og effektivt med befolkningen i vanskelige tider, er avgjørende for en god krisehåndtering, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB.
I ei ny undersøking går det fram at samlokalisering har ført til ei positiv utvikling av samarbeidet mellom naudmeldesentralane.
I Noreg gjeld eit generelt bålforbod frå 15. april til 15. september. I dette tidsrommet er det forbode å tenne opp bål og grill i eller nær skog og utmark.
Les siste nytt om farlig stoff, eksplosiver og farlig gods.
I 2003 ble DSB opprettet for å bidra til å styrke samfunnssikkerheten i Norge. Det har vært 20 år med forebygging, krisehåndtering og samarbeid
Ein ny nasjonal CBRNE-prosedyre for naudetatar og naudmeldesentralar skal bidra til godt samarbeid og felles situasjonsforståing ved hendingar.
Alle virksomheter som produserer eller bruker brennbare stoffer i sin aktivitet, må gjøre en risikovurdering knyttet til eksplosjonsfare. Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer regulerer arbeidet med å systematisk kartlegge og forebygge risiko. Nå skal ny veiledning gjøre regelverket lettere å forstå.
Strengere regler skal hindre at farlige stoffer kommer på avveie og misbrukes til å lage ulovlige eksplosiver. Fra 6. mars blir det forbudt å selge nitrometan over 16 vektprosent og svovelsyre over 15 vektprosent til privatpersoner eller virksomheter uten yrkesmessig behov.
Åtte av ti mener erfaringene fra kriser og hendelser de siste to årene har gjort dem mer forberedt på å møte framtidige kriser.
Personell frå fleire av dei humanitære ressursane til DSB er no på plass i Tyrkia for å hjelpe til etter jordskjelvkatastrofen som ramma landet tidlegare denne veka.
Les siste nytt om farlig stoff, eksplosiver og farlig gods.
NRK Supernytt tildeles Samfunnssikkerhetsprisen 2022 for sin nyhetsformidling i en tid med både nasjonal og internasjonal uro. Redaksjonen bidrar til et trygt samfunn for en særlig viktig målgruppe: Barn og unge.
Samverke mellom naud- og beredskapsaktørane på skadestaden er gjennomgangstema for dei tre studia som det no kan søkjast opptak på ved Politihøgskolen. Fristen er 15. februar 2023.
Onsdag 11. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
DSB, Politidirektoratet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og mobiloperatørene har det siste halve året jobbet tett sammen for å etablere Nødvarsel på mobiltelefon. Nå er systemet levert.
Elsikkerhet nr. 94 er no ute. Bladet inneheld mellom anna statistikk og omtale av el-ulukker, faglege artiklar og informasjon frå NEK og Energi Norge.
De siste fem årene har til sammen 63 personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Nesten ingen av disse personene brukte beskyttelsesbriller.
Les siste nytt om farlig stoff, eksplosiver og farlig gods.
RISE Fire Research har kartlagt kommuners erfaring med mobile vanntåkeanlegg for å belyse om dette er et egnet tiltak for mennesker som er særlig sårbare for brann.
I perioden 2000 til og med 2021 har det omkommet 1 174 mennesker i brann i Norge. Det kunne vært enda flere hadde det ikke vært for røykvarsleren. Test røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember.
I 2023 markerer DSB 20 år med arbeid for et sikkert samfunn. Dette vil vi markere i forbindelse med samfunnssikkerhetskonferansen, som arrangeres i november neste år.
Hvem synes du fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2022? Alle kan foreslå kandidater, og fristen er 5. desember i år.
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har på oppdrag fra DSB utarbeidet en rapport som skal bidra til tryggere lagring av ammoniumnitratprodukter. Rapporten gir DSB økt kunnskap og vil legges til grunn for vårt regelverksarbeid.
Målet med rettleiaren er å synleggjere heilskapeleg ROS som strategisk verkemiddel for leiinga i kommunen, med vekt på å skapa felles forståing av heilskapeleg ROS som eit tverrfagleg plan- og kunnskapsgrunnlag for samfunnstryggleik og beredskap lokalt.
Aktuelle nyheter innen farlig stoff, farlig gods og eksplosiver. Les siste nytt fra tilsyn, samtykker, regelverk og veiledninger.
Egenberedskapsuka 2022 er nå i gang. En fersk undersøkelse viser en markant økning i kjennskapen til DSBs egenberedskapsråd – og at flere nå lagrer vann.
Etter brannen i parkeringshuset på Sola i januar 2020, har det blitt gjennomført en evaluering og nye studier av brannsikkerheten til såkalte åpne parkeringshus.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har signert kontrakt med leverandøren som skal sørge for at befolkningen får varsler på mobiltelefonen ved alvorlige hendelser.
Rapporten konkluderer med at solceller på tak kan påvirke en brann, og at brann- og redningsvesenet må gis opplæring i hvordan de skal håndtere en brann i bygg med solcelleinstallasjon.
Nå kan du søke opptak i en ny etterutdanning; en felles utdanning i undervisning, trening og øvelse innen samvirke for nød- og beredskapsaktørene.
Les siste nytt fra farlig stoff, eksplosiver og farlig gods.
DSB, Helsedirektoratet og statsforvalterne har evaluert statsforvalternes samordningsrolle under pandemien. Arbeidet startet som en underveisevaluering våren 2020, og har pågått frem til desember 2021.
Klimaendringene gir økt fare for naturhendelser som flom, skred, skogbrann og ekstremvær. Dette kan utløse ulykker med brann, eksplosjon og utslipp av farlige stoffer i virksomheter som håndterer slike stoffer, blant annet storulykkevirksomheter.
Fra 1. september endrer Norges brannskole navn til Brann- og redningsskolen. I en overgangsperiode blir det noe redusert kursvirksomhet. Det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig kompetanse og ressurser til etablering av en ny fagskoleutdanning, og fordi ny infrastruktur og ombygging gjør full drift umulig.
DSBs arrangement på Arendalsuka 2022: «Totalforsvaret - hva nå?».
Gambia i Vest-Afrika har den siste tiden blitt utsatt for kraftig regnfall med etterfølgende flommer og naturskader. DSB har sagt ja til å gi teknisk og administrativ støtte til FNs arbeid. To eksperter dro mandag til Gambia for en periode på tre uker.
DSB er tilstede på Arendalsuka. Her skal vi snakke om Totalforsvaret, klimaendringer og fremtidens brann- og redningsvesen.
DSB sender to team med skogbrannpersonell fra Telemark til Hellas i august. I tillegg til å hjelpe greske kollegaer med å slokke branner, bringer de med seg verdifull erfaring tilbake til Norge.
Aktuelle nyheter innen farlig stoff, farlig gods og eksplosiver. Les siste nytt fra tilsyn, samtykker, regelverk og veiledninger.
Det norske medisinske teamet (NOR EMT) som i fjor høst hjalp Haitis innbyggere etter jordskjelvet og uværet på øya, ble i dag hedret for innsatsen.
IKKE trykk på lenken, om du får en sms som tilsynelatende kommer fra DSB.
NOKUT har godkjent søknad om akkreditering av fagskolestudiet ved Brann- og redningsskolen. Det er en viktig milepæl i arbeidet med å etablere den nye utdanningen, som starter opp i 2024.
DSB har invitert flere av de største utleiefirmaene, brannvesen og berørte myndigheter til et møte 21. juni for å forebygge branner hos utleiere av el-sparkesykler.
Bevisstheten om beredskap er høyere enn noen gang. Men kommunene påpeker også at arbeidet er ressurskrevende.
Politidirektoratet anbefaler at alle politidistrikter etablere minst en tverretatlig brannetterforskningsgruppe.
Onsdag 8. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Karl Erik Arnesen er tilsatt som rektor på Brann- og redningsskolen. Arnesen kommer fra stillingen som direktør ved UiT Campus Harstad, og har lang fartstid fra Forsvaret. I tillegg kjenner han brann-Norge godt.
Statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet åpnet Samfunnssikkerhetskonferansen 2022. Konferansen har i år over 450 deltakere, og belyser en rekke dilemma innenfor forebygging og krisehåndtering.
Denne uken var Østersjørådet samlet i Oslo. DSB har presidentskapet, og på møtet sto grønt skifte, regional utvikling, sikkerhet og beredskap på agendaen.
Les siste nytt fra farlig stoff, eksplosiver og farlig gods.
NEK 400 – om elektriske lavspenningsinstallasjoner – er revidert og vil gjelde fra 1. juli 2022. For å gi bransjen noe tid til å ta den nye normen i bruk har DSB vedtatt overgangsregler for utfasing av 2018-utgaven av normen.
Eline Palm Paxal er ansatt som ny leder for avdeling nød- og beredskapskommunikasjon i DSB. Avdelingen drifter blant annet Nødnett, som leverer oppdragskritisk kommunikasjonsløsning til nød- og beredskapsetatene i Norge.
Værvarslene viser vedvarende eller økt fare for skogbrann flere steder i Sør-Norge. DSB fortsetter derfor med tre skogbrannhelikoptre i beredskap.
DSB har nå utarbeidet en temaveileder i beredskapsanalyse. Veilederen skal bidra til beredskapsanalyser som innfrir forventninger og krav i den nye brann- og redningsvesenforskriften.
Hittil i år har brann- og redningsvesenet rykket ut til over 500 branner i terrenget. Siden påskeuken har det i snitt vært 16 branner per dag.
I 2024 skal den nye Brann- og redningsskolen stå klar til å ta imot 160 studenter og 2 500 kurselever i året. Mandag la justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl ned grunnsteinen.
Les siste nytt om farlig stoff, eksplosiver og farlig gods
I dag varslet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl at regjeringen vil ha en helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet. Arbeidet starter til høsten.
Gjensidigestiftelsen er tildelt Samfunnssikkerhetsprisen 2021 for sin støtte til aktiviteter som styrker samfunnssikkerheten og gjør frivillig arbeid mulig.
Brann- og redningsvesenforskriften trådte i kraft 1. mars 2022. Veileder til den nye forskriften er nå publisert. Denne gir utfyllende kommentarer til forskriftens bestemmelser, og retter seg mot kommunene generelt og brann- og redningsvesenene spesielt.
I 2024 åpner den nye Brann- og redningsskolen. Nå skal det ansettes rektor, som får en unik mulighet til å være med på å bygge opp en helt ny utdanning for fremtidens brann- og redningsvesen.
Les siste nytt om farlig stoff, eksplosiver og farlig gods
Håndtering av eksplosiver er strengt regulert i Norge, og det kreves en tillatelse fra DSB for å få lov til å kjøpe (erverve) eksplosiver. I januar lanserte DSB en ny digital løsning for virksomheter som skal søke om tillatelser til erverv av eksplosiver.
I 2021 var det en kraftig økning i pipebranner. Her er noen tips for å unngå pipebrann og råd for hva du skal gjøre hvis det skjer.
DSBs veileder i kontinuitetsplanlegging legger til grunn et scenario basert på erfaringer fra tidligere pandemier. Etter to år med covid-19 er forutsetningene noe endret. DSB har derfor laget et justert scenario.
Meteorologisk institutt har sendt ut et rødt farevarsel om ekstremt mye regn for sørlige deler av Trøndelag og Møre og Romsdal.
Onsdag og torsdag treffer ekstremværet Gyda store deler av landet. Sivilforsvaret har gjort nødvendige forberedelser for å kunne bistå nød- og beredskapsetater og kommuner med å håndtere konsekvensene av ekstremværet.
Onsdag 12. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Justis- og beredskapsdepartementet har oppnevnt styret for den nye Brann- og redningsskolen, som etter planen skal starte opp i Tjeldsund i 2024.
På tre år har 41 personer fått øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri. Nesten ingen av disse personene brukte beskyttelsesbriller.
Aktuelle nyheter innen farlig stoff, farlig gods og eksplosiver. Les siste nytt fra tilsyn, samtykker, regelverk og veiledninger.
Øistein Knudsen jr. er ansatt som sjef Sivilforsvaret. Knudsen er i dag ekspedisjonssjef i Justis- og beredskapsdepartementet.
Informasjon og budskap til befolkningen er sentralt i håndteringen av kriser og alvorlige hendelser. IMDI og DSB har levert en rapport til regjeringen med forslag til å sikre dette bedre før neste krise.
Hvem synes du fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2021? Alle kan foreslå kandidater, og fristen er 4. januar.
Juletrepynt som likner på iskrem eller kjeks dekorert med sjokoladelinser kan være svært så dekorativt, men det er ikke nødvendigvis lov å selge. Etter markedskontroll stoppes omsetning av flere produkter. DSB advarer samtidig om at det kan finnes flere slike på markedet.
Røykvarslerdagen 1. desember markerer inngangen til høysesongen for branner. Det finnes cirka 10 millioner røykvarslere i norske hjem, men mange vet ikke at de har begrenset levetid.
Den nye veilederen tar for seg risiko og tiltak for håndtering av branner i Litium-ion batterier (LIB), og den er tilpasset brann- og redningsvesen i Norge. Veilederen er utarbeidet av en arbeidsgruppe sammensatt av personer fra større norske brannvesen, Norges brannskole og DSB.
Kraftig vind fredag kveld førte til stort utfall av strøm og ekom flere steder i Sør-Norge i helgen. Flere av basestasjonene i Nødnett ble også berørt. Mandag ettermiddag er situasjonen i Nødnett forbedret i mange kommuner.
Situasjonen er søndag kveld vesentlig forbedret, men det er fortsatt store utfall av strøm og e-kom i enkelte kommuner i Viken, Innlandet, og Vestfold og Telemark.
Nødnett er fortsatt berørt av de omfattende strømbruddene som uværet i Sør-Norge har medført. Lørdag ettermiddag er rundt 80 av 2 085 basestasjoner i Nødnett berørt.
Kraftig vind i Sør-Norge har ført til utfall i Nødnett flere steder. DSB følger situasjonen tett og er i løpende dialog med nødetatene.
Vi registrerer at det er noen misforståelser rundt arbeidet med ny forskrift om pyrotekniske artikler. Her er derfor en presisering fra DSB.
En av de viktigste oppgavene for staten er å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet. Likevel oppfordrer DSB alle innbyggere til å kunne klare seg selv i eget hjem i minst tre dager hvis det skjer en krise. Hvorfor gjør vi det?
Egenberedskapsuka gjennomføres fra 1. til 7. november. DSB oppfordrer alle husstander til å være rustet til å klare seg selv i minst tre døgn.
Den nye utgaven av Elsikkerhet inneholder blant annet statistikk og omtale av utvalgte elulykker som ble rapportert inn til DSB i 2020. I tillegg er det mange faglige artikler og informasjon fra NEK og Energi Norge.
DSB ønsker velkommen til Nødnettdagene 2021, 1.-2. desember på Thon Congress Gardermoen.
En arbeidsgruppe skal se på hvordan man bør jobbe med elsikkerhet i framtiden. Nå har du mulighet til å komme med dine innspill.
Hovedmålet med rapporten er å øke kunnskapen om hvordan man kan slokke brann i mindre bygningsenheter på en mer effektiv, skånsom og miljøvennlig måte, samtidig som brannvesenet blir utsatt for minst mulig eksponering for røyk, varme og direkte kontakt med sot.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har 15. september 2021 fastsatt forskrift om organisering, bemanning og utrustning av brann- og redningsvesen og nødmeldesentralene (brann- og redningsvesenforskriften). Forskriften trer i kraft 1. mars 2022.
Branner i elsykler, ladbare driller og mobilladere er vanskeligere å takle om natten når vi sover. Likevel lader veldig mange i rom uten røykvarsler, viser nye tall.
Et norsk medisinsk team reiser til Haiti mandag 6. september for å bistå myndighetene etter jordskjelvet på øya. Teamet ledes av DSB i nært samarbeid med Helsedirektoratet.
Growing pets er leker som eser ut når de blir fuktige eller legges i vann. Dersom små barn får i seg biter av disse, kan det i verste fall være dødelig. I Europa har flere slike produkter blitt trukket tilbake fra markedet. DSB ber norske markedsaktører og forbrukere om å være våkne.
Storulykkemyndighetene inviterer til den nasjonale Sevesokonferansen i 21. september 2021. Konferansen blir i år digital og deltakelse vil være gratis, men alle som skal delta må melde seg på.
Når vi ser de store skogbrannene i USA, Canada, Russland og sør i Europa denne sommeren, stiller vi oss selv spørsmålet: Kan dette hende i Norge?
22. juli-terroren og uvêret i Europa er heilt ulike hendingar, men begge kallar på redsel og sorg. Felles for dei er at samfunnet må førebyggje at det skjer igjen. Og samfunnet – det er oss.
DSB publiserer evalueringsrapportene etter brannene i batterifergene MF "Ytterøyningen" og MS "Brim". Evalueringsrapportene er utarbeidet av Kvinnherad brann og redning og Bergen brannvesen (MF "Ytterøyningen") og Vestfold interkommunale Brannvesen IKS (MS "Brim") og publiseres i samråd med disse.
Den nye metoden å beregne skogbrannfare på kan gjøre at faren for skogbrann varsles raskere, og at en skogbrann får mindre konsekvenser enn tidligere.
Økt utbredelse av elbiler, elsykler og mindre elektriske kjøretøyer fører til flere litium-ion batterier i norske boliger. Samtidig har vi også sett flere eksempler på branner i slike batterier. RISE Fire Research har undersøkt hvordan branner i slike batterier utvikler seg. Nå er resultatene klare i en ny rapport.
Onsdag 9. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Tørr vegetasjon og vind i deler av landet gjør at helikopterberedskapen styrkes vesentlig gjennom helga.
Ny våpenlov og forskrift fører til at det nå er politiet som skal behandle søknader om tillatelse til erverv av krutt og tennmidler til saluttering.
DSB inviterer til Nødnettdagene 2021 på Thon Congress Gardermoen 1.–2. desember. Nødnettdagene har som mål å være årets viktigste møteplass for utveksling av erfaringer, idéer og informasjon om nødkommunikasjon.
DSB fører tilsyn på en rekke samfunnsviktige områder. Informasjon om DSBs tilsyn og tilsynsresultater finner du på dsb.no
Avfallsanleggene må minske faren for brann og etablere bedre systemer for å begrense miljøkonsekvensene av branner.
Håndteringen av koronapandemien preget kommunenes beredskapsarbeid i 2020. Men pandemien har også ført til at kommunene samarbeider mer om krisehåndtering. Det viser DSBs årlige kommuneundersøkelse.
Stortinget har vedtatt endringer i sivilbeskyttelsesloven med virkning fra 1. mai 2021. Lovendringene har blant annet som formål å klargjøre rettigheter og plikter i Sivilforsvaret. Endringen gjør det også mulig for DSB å tilgjengeliggjøre opplysninger om natur- og vannskader fra forsikringsselskapene i Kunnskapsbanken.
DSB har gitt Air Liquide Skagerak AS samtykke til bygging av anlegg for oppgradering, flytendegjøring og lagring av biogass. Anlegget skal etableres på Taranrød i Tønsberg kommune.
DSB har gitt Equinor ASA samtykke til bygging av et anlegg for mottak og mellomlagring av karbondioksid. Mottaksanlegget Northern Lights er lokalisert i Energigassparken i Øygarden kommune.
I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.
DSB har sendt forslag til ny forskrift om pyrotekniske artikler på høring. Det foreslås at den nye forskriften trer i kraft 1. januar 2022 og høringsfristen er 20. juni 2021.
Produkter som blir brukt i eksplosjonsfarlige områder, mangler ofte varig merking. Varig merking er en forutsetning for at produktet blir brukt, vedlikeholdt og kontrollert på en sikker måte.
På grunn av økende antall skogbranner har DSB har besluttet å sette to skogbrannhelikopter i beredskap i påskedagene fra 31. mars til og med 6. april.
Forskrift om overtredelsesgebyr etter sivilbeskyttelsesloven ble fastsatt 1. juli 2020. I forbindelse med implementeringen av denne, har vi sendt ut generell informasjon per brev til alle våre 8000 tjenestepliktige.
I løpet av 2021 skal DSB ansette sju distriktssjefer i Sivilforsvaret.
Brannvesenkonferansen 2021 ble i dag åpnet av justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Konferansen har godt over 600 deltakere og hovedtemaet er kompetanse for fremtidens utfordringer.
Norske Kvinners Sanitetsforening er tildelt Samfunnssikkerhetsprisen 2020 for sin støtte til enkeltmennesker og myndigheter i krisetider.
Brann- og redningsvesenet rykket i 2020 ut til 1 653 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak gjaldt det tørrkoking.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har besluttet å sette to skogbrannhelikoptre i beredskap i Narvik fra og med fredag 5. februar til og med søndag 7. februar.
Oslo brann- og redningsetat tok i 2018 kontakt med DSB og Dibk for å synliggjøre problemstillingen forbudet med flere branner som hadde oppstått på grunn av kull- og vedfyrte griller. Brannene hadde i all hovedsak oppstått i avtrekksystem tilknyttet grillen, eller i tilstøtende veggkonstruksjon.
Sivilforsvaret avslutter i dag klokken 16.00 innsatsen etter kvikkleireskredet i Gjerdrum kommune. Dette skjer i samråd med kommunen, og nå er det vaktselskap som overtar sikringen.
Som et tiltak for å begrense spredning av covid-19 har DSB besluttet at alle oppmøtebaserte kurs ved Norges brannskole utsettes.
Onsdag 13. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) blir værende i Gjerdrum og støtter kommuneledelsen i Ask med både sivilforsvarsstyrker og nødkommunikasjon.
Norges brannskole utsetter skolestart fra 11. januar til 18. januar.
I dag lanseres det digitale reiseregisteret, som skal erstatte den midlertidige, papirbaserte løsningen. For å bedre smittekontrollen, besluttet regjeringen før jul at alle som reiser til Norge må registrere seg.
Sivilforsvaret har vært en etterspurt ressurs, og har en rekke oppdrag i forbindelse med skredet i Gjerdrum.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har besluttet å sette to skogbrannhelikoptre i beredskap i henholdsvis Narvik og Tromsø fra og med nyttårsaften til og med første nyttårsdag.
De tre siste nyttårsfeiringene har til sammen 40 personer fått øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri. Ingen av de skadede brukte beskyttelsesbriller.
DSB behandler søknadene fordi driften av anleggene innebærer håndtering av store mengder trykksatt gass, som kan medføre en fare ved ukontrollerte utslipp.
Nå kan du foreslå hvem du mener fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2020. Spill inn din kandidat innen 4. januar.
Har du røykvarslere som er noen år gamle hjemme eller på hytta? Sjekk om de har batteripute som hjelper deg å sette 9-voltsbatteriet riktig vei. Hvis de ikke har batteripute, bør du skifte ut røykvarslerne, anbefaler Direktoratet for byggkvalitet og DSB.
Stoffer som kan brukes til å lage bomber, giftige stoffer og eksplosiver, er alle eksempler på farlige stoffer vi må ha kontroll på. Derfor har DSB fått laget en veileder til virksomheter og bransjer som håndterer denne type stoffer.
En fersk undersøkelse viser at hver femte nordmann har opplevd branntilløp. Test røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember.
Arbeidet med samlokalisering har pågått over flere år og nå ser politi, helse og brann frem til å høste gevinster av innsatsen.
En stadig økende andel av bilparken drives av andre energibærere enn fossile drivstoff. Dette medfører at bensinstasjoner blir energistasjoner, med flere energibærere enn tradisjonelt drivstoff. En ny rapport belyser hvordan dette påvirker risiko for brann- og eksplosjon.
I forbindelse med at Regjeringen har innført nye nasjonale smitteverntiltak, bistår Sivilforsvaret politiet med grensekontroll på flere norske flyplasser.
For å begrense importsmitte innførte regjeringen 5. november 2020 en ordning med karantenehotell fra 9. november 2020. Her er en oversikt over hvem som skal gjennomføre karantene på karantenehotell, og hvilke unntak som gjelder.
DSB lanserer Nødnett driftsstatus - en nettbasert tjeneste som gir brukerne informasjon om dekningsutfall i Nødnett.
To av medlemmene i det norske medisinske teamet som i går returnerte fra Lesvos, har testet positivt for covid 19. Begge personene er i god form, og er nå isolert.
Digitale trusler er relativt nytt for oss alle, og nå har myndighetene laget et gratis øvingstilbud for virksomheter som vil styrke den digitale sikkerheten.
Norge og Sverige er helt avhengig av godt samarbeid for å takle kriser. Vi taper og vinner sammen.
DSB har sendt forslag til ny forskrift om organisering, bemanning og utrustning av brann- og redningsvesen og nødmeldesentralene (brann- og redningsvesenforskriften) på høring.
I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å bevilge 139,1 millioner kroner til DSB og Statsbygg til etableringen av en ny fagskole for brann og redning.
Heier er fungerende sjef Sivilforsvaret fra 18. september.
I oktober sjekker myndighetene brannsikkerheten på norske avfallsanlegg og hvordan de begrenser miljøskadene, hvis ulykken først er ute.
Skadedyr, sopp, lekkasjer, innbrudd, elektrisk feil og lynnedslag; av hendelser som rammer hjemmet, er nordmenn aller mest bekymret for brann, viser ny undersøkelse gjennomført i forbindelse med Brannvernuka 2020.
Et norsk medisinsk team reiser i morgen til Hellas for å bistå greske myndigheter etter brannen i flyktningleiren på Lesvos. Teamet ledes av DSB i nært samarbeid med Helsedirektoratet. Helgen brukes nå til intensive forberedelser.
DSB har lansert en ny opplæringsside om brannsikkerhet for risikoutsatte grupper. Siden retter seg spesielt mot kommunenes brann- og redningsvesen og helse- og omsorgstjeneste. Den er også relevant for andre som ønsker mer kunnskap om brannforebyggende arbeid og betydningen av samarbeid.
En evaluering av brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn i januar viser at bygget ikke var prosjektert i tråd med regelverket og skulle hatt bedre brannsikkerhet.
Kursvirksomheten i regi av DSB er gjenopptatt, etter at mange kurs har vært avlyst som følge av koronaviruset.
DSB oppfordrer nå eiere og brukere av tilfluktsrom og tilsvarende anlegg til å ta en ekstra sjekk for å kontrollere at ingen uvedkomne lett kan komme seg inn. Bakgrunnen er festen i et fjellanlegg i Oslo i helgen.
Utenriksdepartementet, Helsedirektoratet og DSB sender i dag rundt 40 tonn medisinsk nødutstyr til Libanon. Det er sårt tiltrengt i den akutte nødsituasjonen etter eksplosjonene i Beirut.
I kjølvannet av eksplosjonsulykken i Beirut har vi fått mange spørsmål til DSB om ammoniumnitrat. Her er våre svar.
Stortinget har bevilget 30 millioner kroner ekstra til Sivilforsvaret. Pengene skal gå til utstyr og til å heve mannskapenes kompetanse.
Alle husstander bør være forberedt på å klare seg selv i minst tre døgn. Nesten åtte av ti nordmenn oppgir nå at de kjenner til disse rådene fra DSB.
Årets utgave av bladet Elsikkerhet er ute nå. Bladet inneholder blant annet statistikk og omtale av utvalgte elulykker som ble rapportert inn til DSB i 2019. I tillegg er det mange faglige artikler og informasjon fra NEK og Energi Norge.
Stortinget vedtok 19. juni å bevilge 20 millioner kroner for å legge til rette for raskere igangsetting av byggearbeidet og videre etablering av den nye fagskolen for utdanning av brann- og redningspersonell ved Norges brannskole i Tjeldsund.
Nesten åtte av ti nordmenn oppgir at de kjenner til DSBs råd om at alle husstander bør være forberedt på å klare seg selv i minst tre døgn.
DSBs årlige kommuneundersøkelse viser at hele 88 prosent av kommunene har øvd overordnet beredskapsplan siste to år.
En forskriftsendring gir kommunene adgang til å nedlegge lokale forbud mot å gjøre opp ild når som helst i løpet av året og alle steder utendørs.
Store deler av landet er på god vei inn i en periode med høye temperaturer og lite nedbør. Dette gir økende skogbrannfare, og mange steder er det tørrere i bakken og vegetasjonen enn det kan se ut som.
DSB har utarbeidet en mal med råd til virksomheter som skal evaluere håndteringen av covid-19. Malen fremhever temaer og problemstillinger vi mener er viktig å belyse.
Juni har så langt vært hektisk for Sivilforsvaret i Vest-Finnmark. Gjennom flere krevende oppdrag, har mannskaper og fast ansatte virkelig demonstrert etatens betydning i den norske beredskapsmodellen.
Onsdag 10. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Sør-Norge er på vei inn i en periode med høye temperaturer, lite nedbør og gradvis økende skogbrannfare. DSB har derfor høynet skogbrannberedskapen og har tre helikoptre i beredskap i pinsen.
Storflom, lokale utbrudd av koronasmitte, digitale angrep og store skogbranner. Vi må forberede oss på å takle flere hendelser og kriser samtidig.
Riktig håndtering og forsendelse av smittefarlig biologisk materiale er viktig for at dette ikke skal representere en smitterisiko.
Det er varslet stor sannsynlighet for vårflom både sør og nord i Norge. DSB ber storulykkevirksomheter og andre som håndterer farlige kjemikalier om å holde seg orientert om faren i sitt område og forberede seg på å håndtere en flomsituasjon på eget anlegg.
Har din virksomhet ansvar for kjemikaliesikkerhet? EU har nå utarbeidet en publikasjon om særskilte risikoforhold når det gjelder kjemikaliesikkerhet og korona-pandemien.
DSB har fortsatt det gode arbeidet med prioriterte satsings- og samarbeidsområder på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Nordisk samarbeid har også vært et viktig fokusområde i 2019.
DSB jobber sammen med seks andre tilsynsmyndigheter i et prosjekt om deling av data ved tilsyn. Prosjektet har nå mottatt midler fra Digitaliseringsdirektoratet.
Elisabeth Sørbøe Aarsæther begynte denne uken som ny direktør i DSB.
I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.
I dag reiser et DSB-ledet medisinsk team til Lombardia, for å hjelpe italienske myndigheter med å håndtere landets korona-situasjon.
Påske og hytteforbud gir gode turmuligheter i eget nærmiljø. Vær imidlertid oppmerksom på at det er tørt i terrenget på Sør- og Østlandet. Ikke tenn bål i tørre områder!
Skal du importere medisinsk utstyr eller personlig verneutstyr? Da er det viktig at du setter deg inn i regelverkene, og hvilket ansvar og hvilke plikter du har som importør.
På grunn av situasjonen med covid-19 viruset er vår tilsynsaktivitet redusert. Tilsyn og markedstilsyn som krever fysisk tilstedeværelse utsettes inntil videre.
Sivilforsvaret er nå i 24 korona-innsatser og etterspørselen er økende.
DSB øker skogbrannberedskapen og setter to skogbrannhelikoptre i beredskap fra mandag 23. mars og fram til og med 14. april. De blir stasjonert på Torp utenfor Sandefjord og på Kjeller utenfor Lillestrøm.
Alle barnehager og skoler i Norge er stengt. Departementene har laget en liste over stillinger og personellgruppe, som ved behov bør få tilbud om plass i barnehage eller skole.
Regjeringen kommer i dag med en ny forskrift for hvordan offentlige myndigheter og andre beredskapsaktører kan be om bistand fra Forsvaret i forbindelse med koronapandemien. Det er DSB som mottar og koordinerer anmodningene.
Tilsynsmyndighetene har nå utarbeidet to nye temaveiledninger til storulykkeforskriften.
DSB har besluttet å stoppe all kursvirksomhet inntil videre. Dette gjelder Norsk utdanningssenter for samfunnssikkerhet og beredskap (NUSB) og Norges brannskole (NBSK).
Mandag er Sivilforsvaret i 15 innsatser i forbindelse med koronasituasjonen. Sivilforsvaret bistår blant annet med telt, lys og varme i forbindelse med prøvetaking, og med støtte til politiet i forbindelse med grensekontroll.
Sivilforsvaret ble i dag satt i innsats på Stavanger Lufthavn Sola. Oppgaven er å hjelpe til med mottak av og informasjon til passasjerene som kommer til landet – og som kan være smittet.
Sjefen for Sivilforsvaret har besluttet å stanse alle øvelser og opplæring i Sivilforsvaret med virkning fra torsdag 12. mars.
En viktig del av den nasjonale dugnaden, er å fortsette å handle som normalt. På den måten sikrer vi at det er varer til alle.
DSB har besluttet å avlyse Brannvesenkonferansen 2020.
For å bistå sårbare migranter og avhjelpe situasjonen på grensen til Tyrkia har Norge tilbudt å sende senger, madrasser og telt til greske myndigheter.
Hvordan forberede seg på stort fravær av personell på arbeidsplassen? En ny veileder gir gode råd til virksomheter med ansvar for kritiske samfunnsfunksjoner.
Det er mange aktører som har et beredskapsansvar i forbindelse med koronautbruddet. DSB har en viktig oppgave med å bidra til at disse ressursene – som utgjør Norges samlede beredskap – får en god forståelse av situasjonen og kan gjøre koordinerte forberedelser.
Det er redusert funksjonalitet i flere kontrollrom for Nødnett på store deler av Østlandet. Det skaper problemer for kommunikasjonen mellom kontrollrommene og de operative ressursene fra nødetatene ute i felt.
Flere brannvesen har de seneste årene opplevd en økning i antall branner som har oppstått på grunn av kull- og vedfyrte griller i restauranter. På bakgrunn av dette ønsket DSB og Dibk at RISE Fire Research AS skulle se nærmere på brannfaren og regelverket rundt bruken av slike griller.
I løpet av 2019 har Sivilforsvaret bistått ved 136 hendelser. Til sammen har 2 630 personer vært i innsats i 23 758 timer.
RISE Fire Research har på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) laget rapporten «Lading av elbil i parkeringsgarasje».
Samfunnssikkerhetsprisen for 2019 går til Lillehammer kommune for sitt forebyggende flomarbeid gjennom «Prosjekt Vassdrag».
Evalueringen bekrefter inntrykket av en vellykket redningsaksjon og et godt samvirke mellom de ulike aktørene.
Fungerende direktør Per Brekke åpnet konferansen som i år har 677 deltakere.
39 prosent av innbyggerne er bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene. Det viser DSBs store befolkningsundersøkelse.
Regjeringen har i statsråd i dag utnevnt Elisabeth Sørbøe Aarsæther som ny direktør i DSB.
Storbritannia forlater EU 31. januar. Likevel blir det meste som før. Brexit endrer ikke Norges forhold til Storbritannia i inneværende år.
DSBs samfunnssikkerhetskonferanse 2020 er nå fullbooket. Konferansen er landets største, nasjonale konferanse om samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering.
I kjølvannet av den omfattende brannen i parkeringshuset på Sola lufthavn, får DSB en rekke henvendelser vedrørende brannsikkerhet i parkeringshus og mer generelt om branner i personbiler. Her er våre svar.
Onsdag 8. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding - lytt på radio» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
DSBs oversikt viser at 29 menn og 12 kvinner omkom i branner i 2019. Det er det høyeste antallet siden 2014, da 54 personer døde i branner.
De tre siste nyttårsfeiringene har til sammen 30 personer fått øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri. Ingen av de skadede brukte beskyttelsesbriller.
Er vi godt nok rustet til å takle fremtidens skogbranner? Håndteringen av de mange skogbrannene sommeren 2018 var god. Samarbeidet mellom aktørene fungerte og vi hadde marginene på vår side. Men er Norge klare for enda flere, enda større og enda mer krevende skogbranner? En beredskapsanalyse DSB publiserer denne uken, konkluderer med at vi har en jobb å gjøre.
DSB har fastsatt ny forskrift om midlertidig fritak fra tjeneste for tjenestepliktige i Sivilforsvaret. Forskriften trer i kraft 1. januar 2020.
Brannstatistikk.no er en ny tjeneste fra DSB som gir deg oversikt over alle utrykningene til brann- og redningstjenesten i Norge.
DSB har fastsatt endringer i forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannforebygging § 23. Bestemmelsen oppstiller krav til omsetning og merking av bærbart brannslokkeapparat. Endringene trer i kraft 1. januar 2020.
Norge har sendt et bidrag på 20 personer fra Emergency Medical Team (EMT) for å hjelpe det lokale helsevesenet på Samoa etter et alvorlig utbrudd av meslinger.
Siden år 2000 har 1079 personer omkommet i brann i Norge, men aldri før har kjønnsfordelingen vært så skjev som nå. Nå starter brannsesongen igjen.
Siden 2016 har brannvesenet rykket ut til 165 branner i avfallsanlegg. Miljødirektoratet og DSB jobber nå sammen for å redusere antall branner og skadeomfanget av disse.
DSB har utgitt flere temaveiledninger til forskrift om håndtering av farlig stoff. Formålet med veiledningene er å utdype forskriftens krav og foreslå tekniske løsninger ved design av anlegg.
Nå kan du foreslå hvem du mener fortjener samfunnssikkerhetsprisen for 2019. Fristen er 1. desember.
DSB anbefaler at alle husstander lagrer ni liter vann per person. Det er det dessverre ikke så mange som gjør.
Egenberedskapsuka gjennomføres for første gang i år, fra 28. oktober til 3. november. Målet er å styrke befolkningens egenberedskap.
Reguleringen av det såkalte flaskegassområdet, eller LPG-flasker, har vært gjenstand for uenighet blant de ulike aktørene i bransjen. DSB ønsket derfor en ekstern vurdering av gjeldende regelverk. Oppdraget ble gitt til PwC, som nå har levert sin rapport.
Under årets Barents Rescue-øvelse koblet Norge, Sverige og Finland for første gang sammen sine nasjonale nødnett.
Hjemmeboende eldre med hjelpebehov, rusavhengige og personer med psykiske helseproblemer er særlig sårbare for brann og overrepresentert i dødsbrannstatistikken. Et samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og brannvesenet kan redde liv.
Utdanningsdirektoratet har lagt ut tidlige skisser til ny læreplan i feierfaget og ønsker å involvere alle som er interessert i innholdet i opplæringen. Det er nå åpent for å gi innspill til læreplanen.
Nødnett fungerte godt gjennom hendelsen i Sogn og Fjordane, og sørget for at nødetatene og andre beredskapsaktører opprettholdt god kommunikasjon i hele håndteringsfasen.
Store deler av Norge er på vei inn i en periode med høye temperaturer, lite nedbør og økende skogbrannfare. DSB har derfor besluttet å høyne beredskapen og har syv skogbrannhelikoptre utplassert over hele landet denne langhelgen.
Nå er det helg og sommerferie, og mange benytter anledningen til å ta turen ut. Selv om skogbrannindeksen på Yr.no er grønn, kan det likevel være tørt i marken. I tillegg er det varslet en del vind, så vær varsom med bruk av åpen ild i naturen.
I første halvår 2019 er det 12 menn og 4 kvinner som har omkommet i brann. Dette er tre færre dødsfall enn på samme tid i fjor.
DSB har fastsatt forskrift 22. mai 2019 nr. 672 om endring i forskrift om industrivern.
Årets utgave av bladet Elsikkerhet er ute nå. Bladet inneholder blant annet statistikk og omtale av utvalgte elulykker som ble rapportert inn til DSB i 2018.
DSBs årlige kommuneundersøkelse viser at 67 prosent av norske kommuner oppfyller alle krav til kommunal beredskapsplikt. Mer samarbeid vil gi enda bedre samfunnssikkerhet i kommunene.
Onsdag 12. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Lørdag 25. mai bør du sjekke den oppblåsbare redningsvesten din. Da kan du få hjelp til både å sjekke og få byttet deler, slik at den fungerer som den skal.
Det er over 10 år siden forbudet mot pinneraketter ble innført. Likevel fører fyrverkeri til mellom 10 og 20 øyeskader hvert år i tillegg til andre skader.
Oppdateringene i veilederen gjelder i hovedsak mindre endringer i henvisninger til andre veiledere og forskrifter som er endret siden veilederen ble utgitt i 2017.
DSB har fastsatt forskrift av 30. april 2019 om endringer i forskrift om trykkpåkjent utstyr.
Over 60 personer fra Sivilforsvaret i Rogaland har bistått brann- og redningsvesenet i forbindelse med skogbranninnsatsen i Sokndal kommune.
For øyeblikket er 11 skogbrannhelikoptre i innsats og beredskap mot branner i Rogaland og Vest-Agder. DSB vurderer fortløpende om det er behov for å sette inn flere helikoptre.
DSB har besluttet å forsterke skogbrannberedskapen gjennom påsken og har nå tre skogbrannhelikoptre i beredskap.
Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august. Helikopteret er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord.
Sommeren 2018 var svært krevende. Antallet gress- og skogbranner var det høyeste i moderne tid. Mot årets slutt, hadde DSB registrert over 2000 gress- og skogbranner, noe som satte den samlede norske beredskapen på store prøver.
På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) lagt ut høring på forslag om endringer i TEK17 § 11-6 Tiltak mot brannspredning mellom byggverk.
Koordineringsgruppen for storulykkeforskriften informerer om tilsyn i 2019, resultater fra fjorårets tilsyn og siste nytt innen publikasjoner på området.
Tore Ketil Stårvik har sin første arbeidsuke som ny sjef for Sivilforsvaret. Stårvik kommer fra jobben som sjef for Opplandske heimevernsdistrikt.
DSB og Dibk har gått sammen om å skaffe seg en oversikt over utfordringer innen energieffektive bygg, slik at de har bedre grunnlag for å utvikle regelverk og arbeidsmetoder. Rapporten fra RISE Fire Research AS er nå klar.
Rundt 50 personer fra Møre og Romsdal sivilforsvarsdistrikt er i innsats i forbindelse med evakueringen av Viking Sky lørdag kveld. Mannskapene har etablert båreplasser til de evakuerte, og bistått med vakthold og registrering.
DSB sender i dag en IKT-ekspert til Mosambik for å støtte FNs krisehåndteringsarbeid i forbindelse med orkanen «Idai».
Hvor godt forberedte er vi, dersom en stor og alvorlig krise skjer? DSB, Sivilforsvaret i Rogaland og Stavanger kommune arrangerer i dag landets største tilfluktsrom-øvelse siden den kalde krigen.
DSB og Finans Norge utvider samarbeidsavtalen som ble inngått for ett år siden.
Brann- og redningsvesenet hadde 3 547 brannutrykninger til boliger i Norge i 2018. Hele 45 prosent av utrykningene skyldes komfyren.
I samarbeid med Norges Blindeforbund sender DSB nå ut brosjyren "Du er en del av Norges beredskap" til blinde og svaksynte som leser punktskrift. Brosjyren er også tilgjengelig som lydfil.
Presentasjonene fra Samfunnssikkerhetskonferansen 2019 er nå tilgjengelige.
Samfunnssikkerhetsprisen for 2018 går til de tjenestepliktige i Sivilforsvaret for ekstraordinær og uselvisk innsats i forbindelse med slokkingen av de mange skogbrannene i fjor sommer.
I dag lanserer DSB rapporten Analyser av krisescenarioer 2019. Den inneholder analyser av 25 uønskede hendelser om kan ramme Norge.
Stadig flere tenker gjennom hva de skal gjøre dersom strømmen går, ifølge ny befolkningsundersøkelse.
Nødnett gir nye mulighter for samvirke mellom norsk og svensk ambulansetjeneste. Nå tar ambulansetjenestene i begge land i bruk muligheten for grenseoverskridende kommunikasjon for å forenkle og forsterke samarbeidet.
Sivilforsvaret la ned hele 93 721 innsatstimer i 2018. Det er klar ny rekord. Totalt kostet innsatsene til Sivilforsvaret cirka 26 millioner kroner. Store deler av disse midlene ble tilført via en ekstraordinær bevilgning høsten 2018, grunnet stort omfang av skogbranner.
Rammen for Farlig gods Konferansen vil heretter bli overlatt til Norsk Organisasjonsservice og Norsk Forening for Farlig Gods. DSB vil som fagmyndighet fortsatt ha en sentral rolle, både i programkomiteen, med foredrag og tilstedeværelse under konferansen.
Trøndelag politidistrikt har ilagt Kosan Gas Norge AS et forelegg på 500 000 kroner for oppbevaring av mer enn 50 tonn LPG (propan) ved virksomhetens omlastingsanlegg for LPG i Muruvik i Malvik kommune, uten at det på forhånd var innhentet samtykke. Forelegget er vedtatt.
Onsdag 9. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Oppdaterte tall fra DSB viser at 39 personer omkom i brann i 2018. Julemåneden ble spesielt dyster med åtte branndøde.
For ti år siden ble pinneraketter forbudt i Norge. Effekten kom umiddelbart: Antallet alvorlige øyeskader ble redusert - og siden har det holdt seg lavt.
CBRNE-konferansen har gjennom ti år vært den viktigste nettverksarenaen for aktører med roller i CBRNE-beredskapen både på sivil og militær side.
ADR/RID foreligger nå i ny norsk utgave som gjelder fra 1. januar 2019.
På grunn av mye tørr vegetasjon på Vestlandet setter DSB inn to skogbrannhelikoptre i julehelgen.
Direktør Cecilie Daae ble torsdag tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren for sitt arbeid med koordinering og styrking av totalforsvaret.
For å styrke beredskapen i samfunnet oppfordrer DSB alle til å være forberedt på å klare seg selv i tre dager. Denne uka får du en brosjyre i posten med konkrete forslag til hva du bør ha i hus.
Årets utgave av bladet Elsikkerhet er ute nå. Bladet inneholder blant annet statistikk og omtale av utvalgte elulykker som ble rapportert inn til DSB i 2017.
DSB gjennomførte i 2018 en tilsynsaksjon med alpinanlegg. Aksjonen ble gjennomført som en spørreundersøkelse til hele bransjen og tilsyn hos seks utvalgte anlegg.
Fra og med i dag kan norske og finske nød- og beredskapsaktører kommunisere med nødnett over grensen ved innsatser i nabolandet.
Nå kan du innstille din kandidat til samfunnssikkerhetsprisen for 2018. Frist 1. desember.
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara åpnet den nye samlokaliserte sentralen for politi og brann i Tønsberg mandag 12. november.
Forskningsrådet har tildelt 30 millioner kroner til et nytt forsknings- og innovasjonssenter for brannsikkerhet, "Fire Research and Innovation Centre", ledet av RISE Fire Research i Trondheim.
50 000 NATO-soldater i Norge kan virke overveldende, men øvelse Trident Juncture er en unik mulighet til å teste hele bredden i totalforsvaret.
Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Følg disse rådene for å være best mulig forberedt.
DSBs årlige kommuneundersøkelse bekrefter at kommunene jobber bra med samfunnssikkerhet, men kommunene må jobbe mer systematisk med klimaendringer.
Visste du at halvparten av de som omkommer i brann mottar kommunale tjenester i hjemmet? Og at du – med enkle grep – kan bidra til at færre dør i brann?
I anledning FNs eldredag 1. oktober sender DSB og Helsedirektoratet ut informasjon til alle landets kommuner som forklarer hvorfor godt samarbeid mellom helse og brann kan redde liv.
Over 70 prosent av befolkningen tok aktive forholdsregler, som følge av den ekstreme skogbrannfaren i sommer. Det viser en undersøkelse DSB presenterte på et stort skogbrann-seminar i Oslo i dag.
Veiledningen gir utfyllende kommentarer til bestemmelsene i forskrift 10. oktober 2017 nr. 1631 om trykkpåkjent utstyr, og orienterer om hvordan forskriften kan oppfylles.
Sivilforsvaret satte i juli klar ny rekord når det gjelder antall innsatser og hvor mange innsatstimer som er lagt ned. Sivilforsvaret var i juli i hele 102 innsatser, med 2 961 personer og de utførte 54 098 innsatstimer.
- Tusen takk for innsatsen. Den har vært uvurderlig. Jeg vet det har vært krevende og er imponert over jobben som er gjort, sa statsminister Erna Solberg, da hun i dag møtte representanter for de mange som har kjempet mot skogbrannene i sommer.
De norske skogbrannressursene som har vært i innsats i Sverige, har nå returnert til Norge.
Det er fortsatt ekstrem skogbrannfare på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, og nå er det viktig at alle bruker vettet slik at vi ikke får flere skogbranner.
I går ettermiddag kom det en anmodning fra svenske myndigheter om å videreføre de internasjonale ressursene som er i skogbranninnsats i landet frem til 5. august. Norge har bekreftet at våre bidrag blir videreført.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som koordinerer all hjelp inn til Sverige nå, opplyser at det for øyeblikket er vanskelig for Sverige å ta imot flere ressurser enn det de har mottatt så langt.
DSBs direktør Cecilie Daae og fungerende avdelingsdirektør Jørn Atle Moholdt besøkte onsdag denne uken skogbrannområdet i Setesdal. Det ble en god anledning til å takke alle som har gjort en storartet innsats, lytte på førstehånds erfaringer på godt og vondt, samt delta under besøket av politisk ledelse i KMD, kommunalminister Monica Mæland og statssekretær i JD, Knut Morten Johansen.
Sveriges statsminister har henvendt seg til statsminister Erna Solberg og takket for hjelpen med helikoptre i slukningsarbeidet som pågår flere steder i Sverige.
I dagens Fædrelandsvennen (19. juli) er det dessverre blitt en gal fremstilling av beredskapen for skogbrannhelikoptre i Norge. Det står "Norge har ingen brannhelikoptre lenger". Dette stemmer heldigvis ikke. Vi har en fleksibel avtale med muligheter til å skalere opp til et høyt antall helikoptre.
DSB har i dag avgitt ytterligere fire skogbrannhelikoptre til Sverige, slik at de nå har totalt ti helikoptere fra Norge. I tillegg bistår frivillige fra norske brannvesen i Røros og Stjørdal svenske brannvesen i grensetraktene mellom Sverige og Norge.
I dag tidlig ble seks av våre 22 innleide brannhelikoptre sendt til Sverige for å bistå i en krevende skogbrannsituasjon.
Personell fra Hordaland og Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt er nå i innsats i Telemark, der de hjelper brann- og redningsvesenet med slokking av skogbranner.
Skogbrannfaren er meget stor i deler av Sør-Norge. Beredskapen trappes opp ytterligere.
Knusktørr vegetasjon betyr fortsatt meget stor skogbrannfare. I går økte DSB til 16 skogbrannhelikopter i beredskap i Sør-Norge. I tillegg er Sivilforsvaret i innsats en rekke steder i landet.
Nå er det ekstrem skogbrannfare i hele Sør-Norge. Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser – ikke bare av skog og utmark, men også hus og hjem. I verste fall kan liv gå tapt.
"Squishier" er en av årets trender på leketøysmarkedet. Disse fargerike skumfigurene kommer i mange forskjellige utførelser, ofte ser de ut som dyr eller matvarer. De har blitt populære blant norske barn, og mange samler på dem. Det er imidlertid risiko knyttet til squishiene som både foreldre og markedsaktører bør være oppmerksomme på.
Den ekstreme skogbrannfaren krever ekstraordinær beredskap. Nå har DSB 11 skogbrannhelikopter i beredskap i Sør-Norge, klare til innsats på kort varsel.
Uten egenproduksjon av legemidler og med begrenset lagerhold er Norge ekstra sårbar for svikt i den globale legemiddelforsyningen. Nå har flere myndigheter gått sammen om å utarbeide en risikoanalyse av legemiddelmangel i Norge.
Farlig gods-permen er igjen tilgjengelig i ny digital utgave.
Sør-Norge er på vei inn i en periode med høye temperaturer, lite nedbør og økende skogbrannfare. DSB har derfor besluttet å høyne helikopterberedskapen.
Det er fastsatt nye forskrifter for gassapparater og personlig verneutstyr (PVU), med ikrafttredelse henholdsvis 22. og 26. juni.
Normen NEK 400 Elektriske lavspenningsinstallasjoner, som forskrift om elektriske lavspenningsanlegg henviser til som metode, er nå revidert og vil gjelde fra 1. juli 2018.
Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 12,5 millioner kroner til slokking av skogbranner i 2018.
Det er hyggelig å tenne opp et bål når man er på tur. Men i Norge er det et generelt bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september. Her kan du lese mer om reglene for bålbrenning.
Støtte og samarbeid mellom Forsvaret og sivile sektorer er kjernen i det vi kaller totalforsvaret - vårt lands samlede motstandskraft.
Onsdag 13. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken.
Dagens situasjon med tørt, varmt vær og lite nedbør ligner veldig på forholdene i forkant av den største brannen i Norge siden krigen. Neste uke er det ti år siden skogbrannen i Froland.
Metodeheftet gir en grunnleggende innføring i hvilke valg og hensyn man står overfor når man skal evaluere en øvelse.
Vet befolkningen vår hva de skal gjøre hvis det skulle oppstå en krise? Og er de godt nok forberedt hvis for eksempel strømmen skulle gå? Svarene er nei.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er fagmyndighet for brannfarlig stoff, herunder hydrogen.
Om du ikke har gjort det før i år, bør lørdag 26. mai være dagen du husker å sjekke den oppblåsbare redningsvesten din. Denne dagen kan du få hjelp til både å sjekke og få byttet deler, slik at den fungerer som den skal.
Brann- og redningsvesenet og Sivilforsvaret er i høy beredskap, og DSB har i tillegg besluttet å forsterke skogbrannhelikopterberedskapen ytterligere gjennom pinsen.
Den nye skogbrannplakaten er laga i miljøvenleg papir med våtforsterking.
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara åpnet den nye samlokaliserte sentralen for politi og brann i Ski torsdag 3. mai.
Vi informerer her om Sevesokonferansen 2018, tema for tilsyn med storulykkevirksomheter i 2018, resultater tilsynet i 2017, og om nye publikasjoner fra EUs storulykkebyrå MAHB.
Norge er et trygt land å bo i. Men ikke hele tiden, selv i trygge land skjer bade store og små ulykker, kriser og andre uønskede hendelser. DSBs hovedoppgave er å forebygge slike hendelser, og bidra til at beredskapen er god og at ressursene finner hverandre og samarbeider effektivt når ulykker og kriser oppstår.
Søndag 29. april sendte DSB sykepleier Cathrine Aanensen og camp-tekniker og elektriker Asbjørn Selseth til Bangladesh for å gi støtte til det humanitære arbeidet rundt håndteringen av flyktningsituasjonen for rohingya-folket. Dette er det andre oppdraget til Bangladesh i år.
Kommunane og Longyearbyen lokalstyre har ei viktig rolle i å samordne samfunnstryggleik og beredskap på lokalt nivå. For å ta vare på denne rolla er dei gitt ei kommunal beredskapsplikt.
I forbindelse med rekordstor snøskredfare i Nordland er det økt beredskap i Sivilforsvaret.
DSB har utviklet en ny elektronisk løsning for utstedelse av sertifikater til bergsprenger og bergsprengingsledere.
Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august. Helikopteret er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord og skal dekke hele Sør-Norge.
- "Trident Juncture" er en stor og omfattende øvelse som kommer til å merkes over store deler av landet. Men alle involverte gjør det vi kan for å redusere belastningene for innbyggerne til et minimum, sier direktør Cecilie Daae i DSB.
I april gjennomfører tilsynsmyndighetene en landsdekkende aksjon for å sjekke om industri- og avfallsbedrifter vet hvilke farer som kan oppstå på arbeidsplassen, og hvordan de kan hindre at det skjer.
Det er tørt i bakken i enkelte deler av landet og i påsken er det mye utfart og bruk av åpen ild. Derfor setter DSB ett skogbrannhelikopter i beredskap fra torsdag 29. mars og til og med mandag 2. april.
21. mars lanseres Nød-SMS, tjenesten som gir døve, hørselshemmede og talehemmede mulighet til å sende SMS direkte til 110, 112 og 113 i nødsituasjoner.
I løpet av 2017 har Sivilforsvaret bistått ved 202 hendelser. Til sammen har 4 502 personer vært i innsats i 45 148 timer. Det er en økning på 15 000 timer fra 2016.
Høsten 2017 startet DSB opp digitaliseringsprosjektet "Nasjonal løsning for farlige produkter (NLFP)". Den nye løsningen er planlagt lansert høsten 2018.
Vet befolkningen vår hva de skal gjøre hvis det skulle oppstå en krise? Og er de godt nok forberedt hvis for eksempel strømmen skulle gå? Svarene er nei.
Bedre informasjon og veiledning fra DSB til utvalgte målgrupper skal øke kunnskapsnivået om håndtering av farlige stoffer og eksplosiver.
Tallet på omkomne i brann er rekordlavt. Nå er tiden inne for å øke ambisjonsnivået.
Sivilforsvaret har etablert nasjonale mobile forsterkningsenheter, som kan sendes rundt i hele landet ved store og komplekse hendelser. I dag etableres enheten i Bodø.
Brann- og redningsvesenet rykket ut over 3300 ganger til boligbranner i 2017. Nær halvparten startet på komfyren.
Gjensidigestiftelsen har gjeve 40 millionar kroner til forsterking av tre nasjonale prosjekt, som vil gje befolkninga auka tryggleik mot brann.
Hele 42 prosent av innbyggerne er bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene. Det viser DSBs store befolkningsundersøkelse.
Bergen kommune får prisen for initiativ til, etablering og drift av samvirkesenteret under sykkel-VM i 2017.
DSB og Finans Norge inngår i dag et samarbeid for å forebygge uønskede hendelser, og ha en effektiv ulykkes- og krisehåndtering.
Neste gong katastrofen råkar, kan Noreg på kort varsel sende ut eit lettfeltsjukehus og spesialtrena personell. Denne ressursen - Emergency Medical Team (EMT) - skal vere klar til å behandle dei første pasientane innan 48 timar etter utkalling.
DSB har besluttet at alle tillatelser til oppbevaring av eksplosiver som går ut i 2018, forlenges automatisk i ett år.
35 000 NATO-soldater på norsk jord kan oppleves som overveldende. Samtidig gir øvelsen Trident Juncture oss mulighet til å teste nasjonens samlede utholdenhet og motstandskraft - vårt totalforsvar.
Terrorhendelsene i Europa de siste årene har igjen satt sikring høyt på agendaen. DSB har nå gjort "Industriveileder for sikring av transport av farlig gods på veg" tilgjengelig på norsk.
Sivilforsvarets varslingsprøve i dag klokken 12.00 ble for første gang gjennomført med Nødnett som signalbærer for alle landets varslingsanlegg. Prøven viste det beste resultatet på mange år.
EU kommisjonen reviderer nå regelverket for utgangsstoffer for eksplosiver. Norske bedrifter, bransjeorganisasjoner, myndigheter og privatpersoner gis mulighet påvirke arbeidet direkte.
Onsdag 10. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet "Viktig melding - lytt på radio" i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.
25 personer omkom i brann i 2017, viser tall fra DSB. Det er det laveste antallet siden registrering av omkomne startet i 1979.