Godkjenning av yrkeskvalifikasjoner på eksplosivområdet

Har du yrkeskvalifikasjoner fra et annet EØS-land eller Sveits, og ønsker å utøve ditt lovregulerte yrke som bergsprenger eller bergsprengningsleder i Norge, må du sende en søknad til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) før du kan utøve dette yrket i Norge.

Tilsvarende gjelder dersom du er teknisk sprengningskyndig, profesjonell pyrotekniker eller scenepyrotekniker.

Fra 2021 kan du også søke om godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner dersom du har yrkeskvalifikasjoner fra land utenfor EØS og Sveits.

Følg lenkene nedenfor for å søke om godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner:

>> Bergsprenger
>> Bergsprengningsleder
>> Teknisk sprengningskyndig
>> Profesjonell pyrotekniker
>> Scenepyrotekniker

Regelverk for vurdering av dine yrkeskvalifikasjoner

Vurdering av dine yrkeskvalifikasjoner utføres i samsvar med lov 16. juni 2017 nr. 69 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsloven) og forskrift 22. desember 2017 nr. 2384 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. Regelverket gjennomfører direktiv 2013/55/EF.

I tillegg vil DSB vurdere dine yrkeskvalifikasjoner opp mot det som kreves for å kvalifisere seg for yrket i Norge. Den som for eksempel ønsker godkjenning av sine yrkeskvalifikasjoner som bergsprenger, bergsprengningsleder og teknisk sprengningskyndig må oppfylle kravene i forskrift 15. juni 2017 nr. 844 om sivil håndtering av eksplosjonsfarlige stoffer (eksplosivforskriften). Profesjonelle pyroteknikere og scenepyroteknikere må oppfylle kravene i forskrift 26. juni 2002 nr. 922 om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff. Vi anbefaler at du setter deg inn i det aktuelle regelverket for din situasjon.

I søknaden må du indikere om du ønsker å etablere deg fast som yrkesutøver i Norge, eller om du ønsker å yte dine tjenester midlertidig i Norge. Søkere fra land utenfor EØS og Sveits kan kun få godkjent sine yrkeskvalifikasjoner ved etablering.

Krav til søker

Godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner i henhold til yrkeskvalifikasjonsloven og forskrift 22. desember 2017 nr. 2384 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner gjelder for lovregulerte yrker, og baserer seg på at du allerede innehar den kompetansen som du ønsker å få godkjent. Dersom du for eksempel søker om godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner som bergsprenger, forutsettes det at du allerede er bergsprenger i en annen EØS-stat eller i Sveits på søknadstidspunktet.

Bergsprengning kan bare utføres av virksomheter som har ansatt et tilstrekkelig antall bergsprengningsledere og bergsprengere med gyldig sertifikat. Virksomheten skal som et minimum ha én bergsprengningsleder som er fulltidsansatt i virksomheten, se eksplosivforskriften § 79 annet ledd.

Det forutsettes at du gis opplæring i, og etterlever gjeldende relevant regelverk, for å praktisere det aktuelle yrket i Norge.

 Dokumentasjon som skal vedlegges søknaden

  • Kopi av pass eller annet bevis på identitet eller nasjonalitet.
  • Kopi av gyldig sertifikat som viser at du er lovlig etablert yrkesutøver i en annen EØS-stat eller Sveits.
  • Bekreftelse fra utstedende myndighet / sertifikatutsteder på at sertifikatet er gyldig på søknadstidspunktet.
  • Curriculum Vitae (CV).
  • Politiattest, ikke eldre enn 3 måneder, fra den staten hvor du har utøvd ditt lovregulerte yrke. Dersom du har bodd mer enn 6 måneder i Norge skal det også sendes norsk politiattest. Kravet om politiattest gjelder kun for søknad som bergsprenger og bergsprengningsleder.
  • Opplysninger om utdanningsløp for det lovregulerte yrket i den staten du har ervervet dine yrkeskvalifikasjoner, herunder navn på skole, lengde på utdanningsløp, kurs- og praksisbeskrivelse etc.
  • Opplysninger om de krav som stilles for å få utstedt sertifikatet for det lovregulerte yrket, og hva sertifikatet gir tillatelse til å arbeide med, samt kontaktinformasjon til utstedende myndighet.
  • Informasjon om varigheten og type arbeid du planlegger å utføre i Norge, samt navn på arbeidsgiver, prosjekttittel etc.
  • Kopi av vitnemål, dersom det ikke utstedes sertifikat for yrket i hjemlandet.

DSB godtar kun dokumentasjon og informasjon som har blitt oversatt til norsk eller engelsk av en godkjent oversetter, med unntak av dokumentasjon og informasjon som foreligger på svensk eller dansk.

Fullmakt

Dersom andre enn søker selv sender inn søknaden, må det også legges ved en fullmakt. Et eksempel på dette er virksomheter som søker på vegne av sine ansatte.

Fullmakten bør inneholde følgende:

• Hvilken sak det gjelder
• Fullmaktsgiver sin kontaktinformasjon (navn, adresse, e-post og telefonnummer)
• Fullmektig sin kontaktinformasjon (navn, adresse, e-post og telefonnummer)
• Hvor lenge fullmakten gjelder for
• Signatur av fullmaktsgiver
• Dato og sted

Behandlingstid

Behandlingstiden starter først etter at all nødvendig dokumentasjon og informasjon er mottatt av DSB. Det er viktig at du tar høyde for at saksbehandlingstiden vil variere på bakgrunn av sakstypen, og hvorvidt det må gjennomføres utligningstiltak for å utligne den vesentlige forskjellen mellom din kompetanse, og det som anses som nødvendig for å utøve yrket i Norge.