Pluggbare solcellepaneler innebærer risiko

Det har den siste tiden vært en økende interesse for såkalte balkongpanel (pluggbare solcellepaneler som kan festes på balkong). Vi ønsker derfor å komme med litt informasjon om risikoene knyttet til pluggbare balkongpaneler.

Det er såpass mange risikoer og uavklarte krav til produktet, at det per nå vil være krevende å importere og bruke disse på en trygg måte. Dette er også i tråd med rådene som blant annet svenske og finske myndigheter gir.

Hva skal omsetningskjeden gjøre ved henvendelse fra kunder?

Aktører i omsetningskjeden bør informere om at balkongpaneler bare skal brukes på en dedikert kurs og at de må ta kontakt med en registrert elvirksomhet for å få installert en slik kurs. Fast tilkopling av et panel er en måte å omgå problemet med bruk av plugg. 

Aktører bør også minne kunden om at eier/bruker av balkongpanelet må forsikre seg om at balkongen er egnet for innfesting av paneler, at panelene er festet tilstrekkelig godt og at eventuelle rømningsveier ikke blir forringet av panelene.

Det finnes ikke en ferdig standard for dette produktet. Det betyr at importøren/distributøren må være mer påpasselig på at underlagsdokumentasjon til produktet som viser at produktet tilfredsstiller sikkerhetskravene i direktivene.

Strømførende plugg

Pinnene på pluggen som medfølger balkongpanelet, kan bli strømførende, selv når de ikke er koblet til en stikkontakt. Et produkt skal ikke bli farlig ved en enkelt feil. Beskyttelse mot elektrisk støt krever derfor mekanisk beskyttelse, i tillegg til eventuell elektronisk beskyttelse. Hvis dette ikke er tilfelle, er det fare for elektrisk støt ved feil. Det finnes i dag ikke en harmonisert standard for dette produktet. Det er importøren og distributørens ansvar å påse at det er dokumentert at produktet tilfredsstiller sikkerhetskravene i direktivene. 

Flere tror at produktet kan tilkoples med vanlig husholdningsplugg. I henhold til standarden for husholdningsplugger (IEC 60884-1), skal plugger få tilført energi/strøm fra stikkontakten og ikke motsatt, slik som i tilfelle med balkongpaneler. Paneler med slike plugger kan derfor vanskelig samsvarserklæres etter lavspenningsdirektivet for lovlig omsetning.

Panelene kan levere strøm, selv når nettet er utkoblet

I en normalsituasjon vil balkongpanelet levere strøm i parallell med strømnettet. Ved strømbrudd risikerer man at elektrisitet feilaktig «tilbakemates» til nettet. Ved arbeid på elektriske anlegg eller strømnett, skal det være mulig å koble ut interne strømkilder som for eksempel balkongpanel. Hvis det er interne strømkilder som fremdeles mater frakoblede anlegg, er det fare for elektrisk støt under arbeidet.

Overbelastning

Hvis man velger å koble til balkongpanelet på en eksisterende kurs, kan strømmen overstige det som det elektriske anlegget er tilpasset for. Hvis strøm tilføres via en stikkontakt på en eksisterende forbrukerkurs, kan du risikere å overstige strømføringsevnen til ledningene på kursen, noe som kan føre til varmgang og brann.

DSB er bekymret for at privatpersoner vil benytte eksisterende forbrukerkurser for tilkobling av balkongpaneler, det vil si kurser som ikke er beregnet for denne bruken.

Dedikert kurs versus egen kurs

I NK64s «Tolkning 2: NEK 400-7-751:2022, avsnitt 751.302.1.102.1», fremgår det blant annet at solcellepaneler som leveres med en pluggbar enhet for tilkobling direkte inn i den elektriske installasjonen, bare kan benyttes dersom de plugges inn i en dedikert kurs for hver pluggbar enhet. 

Begrepene «dedikert kurs» og «egen kurs» brukes ofte om hverandre, noe som er uheldig, da de har forskjellig betydning. DSB ønsker derfor å presisere følgende:

Med en dedikert kurs, menes det en kurs som er ment for tilkobling av pluggbart solcellepanel. Årsaken til dette er at solcellepanel og omformer kan introdusere DC-komponenter, som hindrer tradisjonelle jordfeilvern (type A) i å fungere korrekt. I tillegg vil effektflyten på denne kursen være motsatt vei av effektflyten på en vanlig forbrukerkurs, hvor effekten flyter fra fordeling til det elektriske utstyret. 

Det er viktig at vern som beskytter kursen er tilpasset retningen på effektflyten, samt tar høyde for DC-komponenter. Med andre ord vil man ikke uten videre kunne bruke en eksisterende stikkontakt som står på balkongen, selv om den er på en egen kurs. Den er derfor ikke egnet til forutsatt bruk, med mindre den er prosjektert og utført for tilkobling av solcellepanel – altså en dedikert kurs.

Markedskontroll

I Sverige har de utført markedskontroller på balkongpaneler, med husholdningsplugg. Deres vurdering av produktene, var å innføre omsetningsforbud grunnet risiko for elektrisk støt.

Det kan også bli aktuelt med markedskontroll av balkongpaneler i Norge.

Vil det være mulig å løse problemet i fremtiden?

I Tyskland er det utviklet et forslag til en standard for å kunne tillate pluggtilkoblede solceller. Standarden krever at støpselet er beskyttet mot berøring og tilkoblingspunktet er beregnet for bruken. I tillegg skal installasjonen rapporteres til nettselskapet på samme måte som et vanlig solcelleanlegg. 

De internasjonale standardiseringskomiteene jobber med å lage standard for plugger som er tilpasset til å tilføre energi til en dedikert stikkontakt, og standarder for komplette balkongpaneler. Publisering av disse standardene ligger trolig et par år frem i tid.