Godkjenning av utenlandske yrkeskvalifikasjoner innenfor brann- og redningsområdet

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kan godkjenne utenlandsk utdanning som tilsvarende yrkesutdanning ved Brann- og redningsskolen. Dette gjelder også utdanning i utførelse av oppgaver innenfor feiing og tilsyn med fyringsanlegg.

English version:

Oversikt over yrker

Du kan søke om godkjenning av dine yrkeskvalifikasjoner innenfor disse yrkene:

  • Brannkonstabel (lenke)
  • Brannsjef (lenke)
  • Brannforebygger/Feiersvenn (lenke)
  • Forebyggende personell (lenke)
  • Leder for beredskapsavdeling (lenke)
  • Leder for forebyggende avdeling (lenke)
  • Operatør på nødalarmeringssentral (lenke)
  • Overordnet vakt (lenke)
  • Utrykningsleder (lenke)

Klikk på lenken for aktuelt yrke for å komme til søknadsskjemaet.

Dokumentasjon

Følgende dokumentasjon skal vedlegges søknaden

  • CV, som beskriver personalia, tidfestet utdanning og tidfestet relevant praksis i det aktuelle yrket.
  • Kopi av vitnemål eller diplom fra utdanningen.
  • Kopi av læreplan for utdanningen.
  • Kopi av attest på fullført lærlingekontrakt (Hvis aktuelt i det landet det er dokumentert utdanning fra.)
  • Kopi av sertifikat, fagbrev, svennebrev eller kompetansebevis til det aktuelle yrket.
  • Kopi av attest (er) fra nåværende eller tidligere arbeidsgivere som bevis på praksis.

For å gjøre vurderingen og bekrefte at utdannelsen er tilstrekkelig til å utøve yrket i Norge, må innholdet i utdanningen og praksis komme frem (læreplanen eller lignende fra utdanningsinstitusjonen, og aktuell praksis fra tjenestested).

Hvis det er vanskelig å sammenligne den utenlandske utdanningen med den norske, vil DSB avslå søknaden.

DSB godtar kun dokumentasjon og informasjon som har blitt oversatt til norsk eller engelsk av en godkjent oversetter, med unntak av dokumentasjon og informasjon som foreligger på svensk eller dansk.

Behandlingstid

  • Du får en bekreftelse på at vi har mottatt søknaden innen 1 måned etter at søknaden er mottatt.
  • Du får svar på søknaden innen 3 måneder etter at vi har mottatt komplett søknad.

Politiattest og sikkerhetsklarering

Vi gjør oppmerksom på at det etter brann- og eksplosjonsvernloven § 18 vil bli stilt krav om uttømmende politiattest og god vandel ved en eventuell ansettelse i brann- og redningsvesenet. I tillegg kan det stilles krav om sikkerhetsklarering.

Regelverket for vurdering av dine yrkeskvalifikasjoner

Vurdering av dine yrkeskvalifikasjoner utføres i samsvar med forskrift om organisering, bemanning og utrustning av brann- og redningsvesen og nødmeldesentralene 15. september 2021 nr. 2755 (brann- og redningsvesenforskriften), Kap. 8. Opplæring og kompetanse.

Brann- og redningsvesenforskriften § 36 annet ledd er hjemmelen for godkjenning av annen yrkesutdanning: "Norges brannskole skal gi tilbud om yrkesutdanning fastsatt i medhold av denne forskriften. Sentral tilsynsmyndighet kan godkjenne yrkesutdanning fra annen utdanningsinstitusjon." Norges brannskole kalles nå Brann- og redningsskolen.

Brann- og redningspersonell utøver offentligrettslig myndighetsutøvelse. Lov og forskrift om yrkeskvalifikasjoner gjelder derfor ikke dette personellet. Det er imidlertid ikke til hinder for at DSB, så langt det er faglig og samfunnsmessig forsvarlig, følger yrkeskvalifikasjonsregelverket og ef-direktivet om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner, jf. forskrift 22. desember 2017 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner og lov 16. juni 2017 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsloven), se direktiv 2013/55/EF.

Vurdering av godkjenning av utenlandsk videregående fagopplæring, fagskoleutdanning og høyere utdanning

Brann- og redningsvesenforskriften stiller for enkelte stillinger krav til formell utdanning på fagbrev-, bachelor- eller masternivå, uten spesifisering av det faglige innholdet.

Du kan søke Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse om godkjenning av denne type utdanning. Utdanningsprogrammet ditt vil da bli vurdert opp mot den norske gradsstrukturen.

Dersom utdanningsprogrammet ditt er anerkjent som høyere utdanning i Norge, vil du få vedtak fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Vedtaket beskriver utdanningsprogrammets varighet, antall studiepoeng og om det tilsvarer eksempelvis norsk bachelorgrad eller mastergrad.

Godkjenningen sier ikke noe om det faglige innholdet i utdanningsprogrammet ditt. Direktoratets generelle godkjenning av høyere utdanning er ment som et hjelpemiddel for de som ønsker å komme ut på det norske arbeidsmarkedet.

Vennligst finn mer informasjon på https://hkdir.no/en eller e-post: post@hkdir.no