Samfunnssikkerhetskonferansen 2025


DSB ønsker beredskaps-Norge velkommen til Samfunnsikkerhetskonferansen 2025. Konferansen arrangeres 10.–11. februar 2025 på Oslo Kongressenter.

Kursnr.:
Konferanse
Arrangør:
DSB
Dato:
-
Påmeldingsfrist:
Fag:
Kurssted:
Oslo Kongressenter
Adresse:
Youngs gate 21, Oslo
Meld deg på konferansen

Hovedtemaet for konferansen er «Hvordan beskytte befolkningen i krevende tider?».

Det finnes en rekke tiltak som kan bidra til å minimere skader og sikre tryggheten til sivilbefolkningen under både akutte og langvarige krisesituasjoner. Men hvor sårbare er vi som innbyggere og som samfunn? Og hvordan bygger vi motstandskraft i befolkningen? Hvem og hva prioriterer vi når alle ikke kan få hjelp samtidig?

Til Samfunnssikkerhetskonferansen 2025 har vi invitert spennende fagpersoner som skal være med på å belyse hvordan vi kan beskytte befolkningen mot kriser og større hendelser gjennom nasjonal beredskap og internasjonalt samarbeid. Vi vil også få høre hva Ukraina gjør for å beskytte kritisk infrastruktur og samfunnsfunksjoner.

Samfunnssikkerhetsprisen for 2024 deles også ut under konferansen.

Samfunnssikkerhetskonferansen arrangeres årlig av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Konferansen er åpen for alle interesserte, og programmet blir forløpende oppdatert på denne siden.

>> Program (kommer senere)

Foredragsholdere

Elisabeth Sørbøe Aarsæther er direktør i DSB. Hun har tidligere vært direktør, assisterende direktør og kommunikasjonsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Tidligere har hun jobbet ved Høgskulen i Volda, hos Sysselmannen på Svalbard og i Statens vegvesen. Hun er utdannet cand.mag., og har lederutdanning fra Solstrandprogrammet ved NHH og Forsvarets høgskole.

Espen Nakstad er en norsk lege, jurist og forfatter som var assisterende direktør i Helsedirektoratet og ble et kjent ansikt i Norge under covid-19-pandemien, hvor han spilte en sentral rolle i å formidle informasjon og råd til befolkningen. Han har også publisert faglitteratur og bidratt til forskning innen medisinsk beredskap. Nakstad leder nå CBRNE-senteret, er spesialist i indremedisin og forsker ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Rune Andersen har siden august 2023 vært sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Han har viseadmirals grad og var tidligere sjef for Sjøforsvaret. Andersen har både nasjonal og utenlandsk utdanning, inklusive Befalsskolen for Marinen, Sjøkrigsskolen og sjefskurset ved Forsvarets høgskole. Han har satt søkelyset på viktigheten av å holde trykk på utviklingen av relasjonene med NATO og totalforsvaret.

Thomas Seltzer er en norsk-amerikansk musiker, programleder og forfatter. Han er mest kjent som bassist i det legendariske punkrockbandet Turbonegro og som programleder for TV-programmer som Trygdekontoret og UXA - Thomas Seltzers Amerika. Seltzer er kjent for sin skarpe humor og samfunnskritiske analyser. Han har også skrevet bøker og utforsker ofte temaer knyttet til kultur, politikk og identitet.

Andrii Danyk har hatt flere viktige roller for sivil beredskap i Ukraina og har siden 2020 vært sjef for State Emergency Service i Ukraina (SESU). Danyk har tidligere vært leder for den sivile beredskapen i Cherkasy-regionen og i Starobesjiv-distriktet i Donetsk-regionen. SESU er ansvarlig for sivilforsvar, krisehåndtering og beskyttelse av befolkningen i krisesituasjoner. Direktoratet er også ansvarlig for brann og redning.

Martin Aarnæs er leder for internasjonalt samarbeid og samfunnskontakt ved NATOs senter for klimaendringer og sikkerhetspolitikk, som nylig ble etablert i Montreal, Canada. Senteret er ett av NATOs såkalte Centers of Excellence og analyserer nåværende og fremtidige sårbarheter som oppstår som følge av klimaendringene, og anbefaler tiltak. Aarnæs har blant annet analysert de politiske og militære konsekvensene av den økende stormaktsrivaliseringen i et varmere Arktis.

Magnus Hjort er en svensk historiker og leder av Sveriges Myndighet för psykologiskt försvar (MPF). Han har en doktorgrad i historie fra Stockholms universitet med spesialisering på propaganda og militærhistorie under den kalde krigen. Hjort har hatt en rekke ledende roller, inkludert forskningssjef i svenske beredskapsmyndigheter. I 2023 ble han utnevnt til generaldirektør for MPF, der han arbeider med å motvirke påvirkningsoperasjoner og styrke samfunnets psykologiske forsvarsevner.

Knut Arild Hareide er administrerende direktør i Norges Rederiforbund. Han var politiker for Kristelig Folkeparti (KrF), tidligere samferdselsminister (2020–2021) og partileder. Han var også politisk rådgiver og statssekretær under Bondevik-regjeringene. Hareide har hatt en lang karriere som stortingsrepresentant og har markert seg innen miljø- og familiepolitikk. I tillegg er han utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Hareide var også medlem av Totalberedskapskommisjonen.

Anne Bergh er generalsekretær i Norges Røde Kors og en erfaren leder innen humanitært arbeid og helsepolitikk. Hun har jobbet med internasjonale kriser, inkludert nødhjelp i Gaza, og er en pådriver for å fremme likestilling og rettferdighet i global helse. Bergh har tidligere hatt lederroller i organisasjoner som Helsedirektoratet og WHO. Hun er kjent for sitt engasjement for bærekraftige løsninger og styrking av helsesystemer globalt. Bergh kom til Røde Kors fra stillingen som fagdirektør og leder for klynge for global helse ved Folkehelseinstituttet.

Stig Rune Sellevåg er sjefsforsker og forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han har doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er gjesteforeleser på masterkurs innen «Security and Resilience: Science and Technology» ved Imperial College i London. Han har publisert en rekke vitenskapelige arbeider knyttet til totalforsvar og sammensatte trusler, og bidratt med utredninger for Forsvarskommisjonen av 2021 og Totalberedskapskommisjonen.

Jannicke Hilland har siden 2022 ledet Telenor Infrastruktur. Hilland har tidligere vært konsernsjef i kraftselskapet Eviny og direktør for konsernsikkerhet og sikring i Statoil (nå Equinor). Hun har bred erfaring fra energibransjen, inkludert lederroller i Equinor og BKK. Hilland er kjent for å fremme innovasjon og teknologiutvikling for grønn omstilling. Hun har også engasjert seg i å styrke norsk energipolitikk og utvikling av samfunnskritisk infrastruktur.

Øistein Knudsen Jr. er sjef for Sivilforsvaret i Norge og en nøkkelperson innen nasjonal beredskap og krisehåndtering. Han tiltrådte som sjef for Sivilforsvaret i mars 2022 etter nærmere 15 år i Justis- og beredskapsdepartementet, hvorav de siste ti som ekspedisjonssjef for Samfunnssikkerhetsavdelingen. Han har bakgrunn som offiser i Sjøforsvaret, fra operativ redningstjeneste og som forsker. Han har bidratt til å styrke Norges kapasitet til å håndtere utfordringer som naturkatastrofer, sikkerhetstrusler og klimarelaterte hendelser.

Eline Palm Paxal er avdelingsdirektør for nød- og beredskapskommunikasjon i DSB. Avdelingen drifter blant annet Nødnett, som leverer oppdragskritisk kommunikasjonsløsning til nød- og beredskapsetatene i Norge. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i 1997. Hun har tidligere hatt lederstillinger både i helsetjenesten og i konsulentbransjen.

Stian Jenssen er direktør i Akers investeringsselskap ICP og var før det stabssjef for NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han har også jobbet i Forsvarsdepartementet. Jenssen har en Master of Arts i internasjonal politikk og sikkerhetsstudier, samt en Master of Philosophy (MPhil) fra University of Bradford, samt en Bachelor fra London School of Economics and Political Science.

Gro Nystuen er assisterende direktør ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Hun har også en tilknytning til Norwegian Institute of International Law (NAIL). Hun har jobbet i utenrikstjenesten, Universitetet i Oslo, Forsvarets høyskole og International Law and Policy Institute. Hun var også med på fredsprosessen på Balkan. Nystuen er utdannet cand. jur fra universitetet i Oslo og er dr. juris (2004) innen folkerett med hovedfokus på menneskerettigheter.

Tom Cato Karlsen er statsforvalter i Nordland. Han tiltrådte som fylkesmann (senere endret til statsforvalter) i 2019.  Han kom fra stillingen som overlege ved Akuttmedisinsk klinikk på Nordlandssykehuset i Bodø. Karlsen var statssekretær i Samferdselsdepartementet fra 2014 til 2017 og har også vært varaordfører i Bodø kommune i tre år. Han har hatt flere verv i Fremskrittspartiet og er styremedlem i FK Bodø/Glimt.

John-Eivind Velure ble i 2024 utnevnt til ny direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Velure er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har også bakgrunn fra Forsvaret. Han har jobbet i Nkom siden 2004, og var tidligere avdelingsdirektør for spektrumsavdelingen.

Nye foredragsholdere blir fortløpende lagt ut her.

Praktiske opplysninger

Vi åpner for registrering og kaffe mandag 10. februar klokken 07.45. Selve konferansen starter klokken 09.00. Vi avslutter første dag klokken 15.45.

Tirsdag 11. februar starter også med registrering og kaffe klokken 07.45. Konferansen starter klokken 09.00. Vi avslutter andre dag med lunsj klokken 13.00.

Pris for konferansen begge dager, inkludert lunsj og kaffepauser, er 4 250,- kroner.  Ønsker du å delta bare én av dagene, koster dette 2 950,- kroner. Eventuelt hotell kommer i tillegg.

Kontaktpersoner

Spørsmål om programmet: Erling Kvernevik (erling.kvernevik@dsb.no)

Spørsmål om selve konferansen: Per Arne Kvam (per.kvam@dsb.no)

Spørsmål om påmelding og bestilling av hotell: G Travel (groups.no@gtravel.no)