Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ønsker å fremheve viktigheten av å tilpasse innholdet i opplæringen til virksomhetens spesifikke behov og risikoprofil. Det faglige innholdet i FSE opplæringen er i mange tilfeller ikke tilpasset virksomhetenes omfang og risikoprofil slik intensjonen er i forskriften. DSB ønsker med denne informasjonen å fremheve sentrale punkter for å ivareta elsikkerheten i den årlige FSE-opplæringen. Innholdet i denne artikkelen er diskutert med partene i arbeidslivet, El og IT Forbundet og NHO Elektro, som i samarbeid med DSB har vurdert dagens praksis ved opplæring i FSE-forskriften.
Faglig ansvarlig/driftsleder/driftsansvarlig er ansvarlig for FSE-opplæringen
Formålet med fse-opplæringen er at de som er underlagt forskriften (ansatte, innleide, elever og lærlinger) skal ha kunnskap om å ivareta sikkerheten ved arbeid på elanlegg. Dette ved at aktivitetene skal være tilstrekkelig planlagt og at det skal iverksettes nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier. Den faglig ansvarlige/driftsleder/driftsansvarlig har ansvaret for hvordan fse-opplæringen blir gjennomført i virksomheten. Faglig ansvarlig/driftsleder/driftsansvarlig skal sørge for at alle ansatte får nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon i relevante bestemmelser i forskriften minst en gang hver 12. måned, eller oftere der det er nødvendig. Opplæringen skal være relevant og tilpasset den type arbeid virksomheten utfører. Det er derfor viktig at innholdet og omfanget av opplæringen baseres på en risikovurdering ut ifra hva som er relevant for den enkelte virksomhet.
Risikovurdering
Risikovurderingen skal ta utgangspunkt i hvilke anleggstyper virksomheten jobber på, installasjonenes kompleksitet og kjente risikofaktorer. Risikoen er sammenhengen mellom sannsynligheten for at en uønsket hendelse kan oppstå og konsekvensene denne hendelsen kan medføre. Faglig ansvarlig/driftsleder/driftsansvarlig må sikre at opplæringen i nødvendig omfang tilpasses relevante arbeidsoppgaver for sin virksomhet og den enkelte ansattes funksjon. Dette er spesielt viktig ved kjøp av fse-kurs av ekstern tilbyder. Den må omfatte bedriftsinterne instrukser, prosedyrer og retningslinjer. Den må også etter behov omfatte instruksjon og praktisk øvelse i bruk av relevant utstyr og personlig verneutstyr.
Opplæring/Gjennomføring
Vi minner om at det er faglig ansvarlig som har ansvaret for at opplæringen er kvalitetssikret og oppfyller forskriftens krav. DSB sitt syn er at eksterne tilbydere bør ansees som et supplement til virksomhetens fse-opplæring. Faglig ansvarlig/driftsleder/driftsansvarlig må delta aktivt i planlegging og gjennomføring, og bidra med hendelser fra egen virksomhet og relevante hendelser fra andres virksomheter, gjennomgåelse av virksomhetens rutiner, organisatoriske føringer og diskusjoner og avklaringer med de ansatte.
Andre momenter som bør være en del av opplæringen:
- praktiske øvelser, som for eksempel at det alltid spenningstestes før arbeidet igangsettes
- demonstrasjoner av sikkerhetsutstyr, personlig verneutstyr og verktøy
- klatring i stolper og vurdering rundt dette
- plenumsdiskusjoner
- fremheve eksempler på godt hms-arbeid i virksomheten
- vise praktiske eksempler på gode løsninger
- metoder som viser hvordan en skal etablere sikkerhetsbarrierer ved arbeid på el-anlegg
- belyse sammenheng mellom risiko, sannsynlighet og konsekvens
- bruk av SikkerJobbAnalyse (SJA) og risikovurdering før arbeidsoppdraget starter
Denne listen er ikke uttømmende, men det viktig å understreke at opplæringen skal være relevant og tilpasset.
Forebygging reduserer risikoen for skader
Fse-opplæringen er en viktig del av regelverket for å sikre arbeidstagere som jobber med elektriske anlegg. Med en aktiv rolle for faglig ansvarlig og bedre tilpasning av opplæringen kan bransjen videreføre et høyt sikkerhetsnivå og forebygge skader hos spesielt yngre arbeidstagere. DSB oppfordrer alle virksomheter til å evaluere sin gjennomføring av fse-opplæringen og sørge for at den er tilpasset virksomheten. DSB vil sammen med NHO elektro og EL og IT Forbundet fortsette arbeidet for å se om det kan være aktuelt å endre på noen av kravene som stilles til fse-kurset, basert på erfaringer fra bransjen og andre aktuelle aktører.