Mange har spørsmål til følgende problemstilling:
- Avvik iht. FEL § 30. Utstyr for frakobling. Ikke mulighet å måle isolasjonsresistansen mellom nøytralleder og beskyttelsesjordleder uten å bruke verktøy for modifisering på anlegget.
- Allpolig brudd i TN-S anlegg, avvik fra FEL vedlegg I nasjonale tilpasninger.
I FEL § 30 Utstyr for frakobling står det at det skal være installert utstyr for frakobling av anlegget, kurser eller enkelte utstyrsenheter, slik at vedlikehold, prøving, feilsøking og reparasjon kan foretas uten fare.
Når det gjelder isolasjonsmåling mellom nøytralleder (N) og beskyttelsesjordleder (PE) mellom tilknytningsskap (TKS) og installasjonens fordeling ansees det som dekkende at isolasjonsmåling utføres som en del av verifikasjonen FØR anlegget spenningsettes og dokumenteres av utførende elvirksomhet.
Hvor det utføres isolasjonsmåling etter at anlegget er idriftsatt kan målingen utføres på kursnivå og ikke hele installasjonen under ett.
Ved feilsøking kan det være nødvendig å fysisk koble i fra N-leder, men det er særdeles viktig at den kobles tilbake FØR anlegget spenningsettes.
FEL Vedlegg I "Nasjonale tilpasninger" ble utarbeidet av det daværende Produkt- og elektrisitetstilsynet ved utarbeidelsen av FEL i 1998. Vedlegg I presiserer selv innledningsvis at innholdet er knyttet til bruk av de angitte normene forskriften viser til jf. FEL § 10.
I innledningen til vedlegget står det at vedlegget inneholder de tilpasninger som er nødvendig for at de normene forskriften viser til, kan legges til grunn for oppfyllelse av sikkerhetskravene, jf. forskriftens § 10.
Vedlegget til forskriften er en del av den tekniske beskrivelsen av sikkerhetsnivået sammen med normene/standardene. Vedlegg I anses derfor som veiledning. Det er presisert i brev av Produkt- og elektrisitetstilsynet og Det Kongelige Arbeids- og Administrasjonsdepartement i 2001, at Vedlegg I har status som veiledning.
Daværende Produkt- og elektrisitetstilsynet (PE) utarbeidet vedlegg I på bakgrunn av at HD 60364-serien ikke hadde med de nødvendige norske tilpasningene ved utarbeidelse av NEK 400:1998 og skulle sørge for at en del krav og føringer som var nedfelt i FEB-91 ble videreført ved innføringen av FEL og henvisningen til NEK 400.
NEK TR 402:2024 - Systemjording i TN-installasjoner – Anordning av nøytralleder og systemreferanseleder
NEK TR 402 Systemjording i TN-installasjoner er utarbeidet av NEKs tekniske komité 64 for lavspenningsanlegg. Dette er en teknisk rapport, forkortet til TR, og er definert som en publikasjon med kun informativt innhold. NK 64 hadde før utgivelsen av NEK 400:2022 gitt tolkninger for anordning av nøytralleder i en TN-installasjon og dens forankring til jordpotensial. Tolkningene (Tolkning 7 og Tolkning 11) er implementert som en del av kravene i NEK 400:2022. Hensikten med den tekniske rapporten er å tydeliggjøre hvordan man kan håndtere nøytralleder og systemreferanseleder i installasjoner.
Rapporten fokuserer på forankring av nøytralleder i TN-installasjoner for å støtte fremtidige tilkoblinger og øydrift.
Det presiseres at merking iht. FEL § 32 er nødvendig for å unngå fare ved drift og vedlikehold.
Det tilføyes at TR 402:2024 ikke kan nyttes ved alle konfigurasjoner og det må spesielt hensyntas ved for eksempel nødstrømsforsyning, dublerte strømforsyninger ved flere trafoer inn i bygg osv. både med tanke på sirkulerende strømmer i beskyttelsesledere og FSE ved arbeid på trafo.
NEK 399:2022 metode A og B
Inntak metode A og B iht. NEK 399:2022 kan brukes med ubrutt N-leder og det kan gjennomføres tilsyn på installasjonene uten å nødvendigvis isolasjonsmåle mellom N- og PE-leder.