Ny veileder gir råd for å beskytte bebyggelse mot skogbrann i Norge

Norges første veileder for bebyggelse i randsonen mellom skog og tettsted er lansert. Den gir konkrete råd til innbyggere om hvordan man kan sikre hus og hytter mot skogbrann.

Omtrent 38 % av Norges areal består av skog. Mange bygninger ligger i nærheten av, eller er omkranset av slik natur. I denne randsonen mellom natur og bebyggelse (kjent som Wildland-Urban Interface (WUI)), vil en skogbrann/annen naturbrann (også kalt randsonebrann) kunne gjøre stor skade på bygninger og infrastruktur. I Norge har vi tradisjon for å bygge hus og hytter i trematerialer, noe som gir ekstra sårbarhet i våre randsoner. 

Et EU-finansiert forsknings- og innovasjonsprosjekt (TREEADS), med deltagelse fra en rekke EU-land, har nå utviklet Norges første randsoneveileder. Veilederen skal bidra til å styrke motstandsdyktigheten mot naturbranner i nærheten av bebyggelse. 

Veilederen er rettet mot innbyggere som bor i randsonen mellom natur og bebyggelse, og den gir konkrete tiltak for hvordan man kan beskytte bebyggelse mot naturbranner.
 
– Tiltakene som anbefales i rapporten for forebygging av randsonebranner, vil være viktige bidrag for å øke brannsikkerheten rundt bebyggelse som grenser mot mulig skogbrann, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør DSB.   

TREEADS-prosjektet arrangerer et seminar i regi av EU i Oslo 9.-10. april, der DSB også deltar.
 
Veileder for å beskytte bebyggelse mot skogbrann i Norge (RISE-rapport)
 
Les mer om TREEADS